"Слепи" братя карат луксозни лимузини

  • 09 януари 2014 09:03

  • 5781
  • 6
"Слепи" братя карат луксозни лимузини
©

Плевенската прокуратура търси съдействие от властите на палестинската автономия за намиране на евентуалните съучастници на клана Маринови от Долни Дъбник.

Наблюдаващият прокурор Рени Кирилова недвусмислено намекна, че нашенците не са сами в далаверата. Ще се разчита на помощ от партньорски специални служби - международни и вероятно израелските. България ще помоли за съдействие дипломатическото представителство на окупираните палестински територии у нас за контакти с чуждите граждани, които са превеждали пари у нас и за които са смята, че са жертви, пише "Стандарт".

Тримата арестувани роми по палестинската афера - бащата Иван Маринов (48 г.) и синовете му Станьо и Горан, този петък ще обжалват пред апелативния съд във Велико Търново мерките за неотклонение. Те бяха оставени "на топло" от първоинстанционния съд в Плевен заради опасност да се укрият. Заплашват ги конфискации на имуществото и присъди до 15 г. затвор. Няма такъв случай по мащаби в родно правосъдие, който да съперничи на далаверата от Долни Дъбник. В нея са били изпрани поне 2,150 млн. щатски долара, категорични са магистрати. Според властите парите, текли обилно към Плевенско, са придобити с измама.

За източник на баснословната цифра засега се сочи нерегламентиран бизнес на врачка от фамилията. Тя се оказва феноменално оборотна и слага в джоба си известните вече шарлатанки. В Плевен сравняват маниерите й с осъдената от местния съд Тотка Тотевска. И двете манипулирали жертвите си от дистанция. Въпросната жена вероятно е или Иванка, съпругата на Иван, или дъщеря му Елисавета. Възползвала се е от глобалните комуникации и интернет. На разследването са известни два полета до Тел Авив на Иванка и един на дъщеря й. Любопитно е, че местните хора в Долни Дъбник не подозират за гадателските им способности.

Срещу двете дами от клана Маринови също ще бъдат повдигнати обвинения за незаконни финансови операции, но прокуратурата още отказва да назове баячката. Със сигурност никоя от двете няма законни права да упражнява такава дейност. Междувременно при арестите по-възрастната жена припаднала и била откарана спешно в болницата от девера си Върбан. Етървата й пък я оплака, че есента изкарала инсулт.

Интригата се заплита здраво около зрението на двама синове Станьо и Горан, които по документи би трябвало да са слепи като къртичета. На делата по мерките за неотклонение те представили две експертни решения на комисии. На книга младите Маринови страдат от 100-процентна слепота. Според докторите им трябва задължително придружител. По отношение на втория брат обаче има влезли в сила съдебни решения, че карал кола без свидетелство за правоуправление.

"Това е в противоречие с оценката на ТЕЛК, но аз не мога да обсъждам официални документи, представени в съда", коментира прокурор Кирилова. "Ще изискам от окръжния съд ТЕЛК решенията, които са приложени по частните наказателни дела. Ще сезирам районната прокуратура да направи проверка, защото те са издадени от комисия в Плевен".

32-годишният Станьо и по-малкият с 4 години Горан получават инвалидни пенсии за слепотата, която имали по рождение, твърди чичо им Върбан Маринов. Той даже посочи диагнозите им: "пигментна дегенерация на ретината". Двамата щели да представят на процеса папки с епикризи и изследвания. Правени им били операции в клиниката на акад. Святослав Фьодоров в Калуга. Всяка година ходили на процедури във Варна по един месец. Според Върбан племенниците му преди месец били и на прегледи в Турция. Професор оттам щял да пристигне в София и да им имплантира чипове. Лично аз съм ходил с тях по баячки, църкви и манастири. Дарения сме оставяли. Агнета сме клали, обясни роднината. Версията на Върбан за милионите е, че ги пращат щедри дарители от Израел и Палестина.

Братята имат по три деца. Техни са два от луксозните автомобили, прибрани в двора на полицията в Плевен. Горан има профил във Фейсбук и на снимки гордо седи зад волана на "Ауди" седмица и на мотор. Маринови не са декларирали законни доходи, не плащали данъци и не са работили никога.

Сигналът за съмнителните операции на клана от Долни Дъбник до прокуратурата е подаден от спецдирекцията по финансово разузнаване към ДАНС през юни. Арестите са предприети заради оперативна информация, че на 3 януари Станьо Маринов трябвало да дръпне пореден превод от 91 хил. долара. Като превантивна мярка срещу прането на пари министърът на финансите спрял тегленето в кеш от Райфайзен. Сметката е запорирана. Течът на милони към Долни Дъбник вървял от края на 2009 г. дотогава. Преди това въпросният Станьо получил на траншове общо 1,8 млн. долара

Само луксозните коли на фамилията се изчисляват на около 1 млн. лева. Маринови живеят в мраморни палати един до друг. Бащата Иван държал ключа от касата. Доларите са пратени от 40 палестинци или са превеждани от две фирми без дейност на територията на България. Взети са личните данни на двадесетина жители на градчето, за да ги ползват за пощенски кутии. Като основания за паричните преводи фиктивно е вписвано "търговия със земя". Освен през банката за прехвърляне на пари са ползвани "Уестърн Юниън" и "Мъни грам".

Прокуратурата ще отправи до палестинските власти молби за правна помощ на принципа за взаимност заради сложната юрисдикция там. Нямаме двустранен договор за сътрудничество по наказателни въпроси, обясни окръжният прокурор Ива Радев. Прокурор Рени Кирилова смята, че пострадали клиенти на врачката ще предявят претенции в предстоящия съдебен процес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5781 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
svidetel

2016.12.17 | 19:13

6
Ne zablujdavaite horata s vra4ki, tova sa mrasni pari ot terorizam !
tarikat

2014.01.12 | 09:08

5
a taka batka samo gyavurite li ste kradyat dirjavata

2014.01.12 | 09:08

2
Гяур ще викаш на клито*a на майка си. Като не ти изнася айде чупарата рязан цървул черен

2014.01.12 | 09:08

4
Какво още смятат да им имплантират в Турция. Може би един голям... и то отзад.

2014.01.12 | 09:08

3
tova e to - ciganin, izrod.

2014.01.11 | 23:49

1
брей много засукано нещо въпросът е щом тез го могат тез които могат какви ги вършат

Добави коментар

Водещи новини