Бандата на Рижите обличали длъжници в женски дрехи и ги снимали

  • 22 декември 2013 06:52

  • 11475
  • 11
Бандата на Рижите обличали длъжници в женски дрехи и ги снимали
©

Лихварите от "Кредилайн” ООД, които бяха арестувани при акция на МВР и прокуратурата в понеделник, са събличали жертвите си голи, след което са ги карали да слагат женски дрехи и са ги снимали. Това става ясно от показанията на жертвите, съобщи "Монитор".

Целта е била просрочилият вноската по кредита си да бъде унижен и да знае, че ако не плати, го чакат други "интересни" преживявания.

За жените е имало друг подход. Те били подстригвани късо, защото в ромските среди, откъдето били повечето клиенти на финансовата къща, това се считало за сериозно наказание. Част от мъжете пък били принуждавани да правят орален секс.

"Групата е действала изключително жестоко и грубо, сякаш не са си давали сметка, че сме член на Европейския съюз и на НАТО. Най-вероятно ще си понесат последствията", коментира вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той добави още, че срещу бандата е имало оперативно дело в една служба на вътрешното министерство, но реално по него не били извършени конкретни действия и единствено са били разнасяни папки. До ареста на рекетьорите се стигнало, след като през пролетта на 2013 г. е била отворена разработка в Криминална полиция, посочи още Лазаров.

През всички 4 години обаче, в които полицията не се е интересувала достатъчно от работата на лихварите, те са имали възможност да се гаврят брутално с неизрядните си клиенти, които не смогвали с плащането на 435-процентовата годишна лихва по заемите. След залавянето на бандитите в понеделник роми в Стралджа са заклали две прасета и са си устроили празненство с фойерверки.

Засега жертвите на бандата могат да си отдъхнат, защото в заседание, продължило до 22 часа в четвъртък, Специализираният наказателен съд остави осем от деветте арестувани и обвинени членове на бандата, които бяха доведени в залата под засилена охрана и закопчани по двама с белезници. Единственият пуснат от групата беше Димчо Тодоров, тъй като още от юношеските години страда от шизофрения. Той бил използван от лихварите заради внушителната си фигура която стряскала длъжниците, освен това можели да го манипулират заради болестта. Бащата на Димчо беше в съда в четвъртък и очите му се насълзяваха, когато името на сина му беше свързвано с престъпленията.

Според прокуратурата истинският собственик на финансовата къща и организатор на изнудването е Камен Желев ­ син на бивш общински съветник от Ямбол. Той не фигурирал сред официалните собственици на „Кредилайн” ООД, защото вече имал присъда за отпускане на кредити без лиценз. Разследващите твърдят, че Желев е бил човекът, който разрешавал дали даден кредит ще бъде отпуснат, като той давал и указанията как да се сплашват и наказват закъснелите с вноските и какви глоби да им се налагат. Негов заместник бил Иван Русев. Той координирал и съгласувал действията по сплашване, когато босът го нямало, посочи прокуратурата. При ареста в него са открити 7560 лева, нож и телескопична палка. Според адвоката му намерената пачка била заплатата му, ножът му бил подарък, а за палката самият Русев обясни, че я носел, тъй като пред входа му имало наркомани.

За другия член на бандата ­ Георги Стоянов, държавното обвинение посочи, че в два случая е изнудвал лично, като посетил на адрес майка и дъщеря и събрал оборота им, както мебели и вещи. В групата членувал и представител на малцинствата – Николай Иванов. Неговата задача била да посещава некоректните и да ги наказва. Прокуратурата го описва като най-агресивен и безпардонен. Между него и тартора Желев са подслушани телефонни разговори, в които Камен му дава указания как да действа. Според разследващите обаче се очаква още от членовете на бандата да бъдат арестувани.

Последвайте канала на

Весела Найденова
11475 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
007

2013.12.26 | 13:31

11
mis6ki

2013.12.26 | 13:31

10
v sofia kakvi ste shte mafia ot edno kotilo i edna maika .
ксенофоб и мастурбатор

2013.12.26 | 13:30

1
смърт за циганите. циганите на сапун. да живее хитлер... и баба му! ура! а, щях да забравя: който не си е платил кабелната, да го направи до четвъртък иначе ще ви обека по един сукман и ще ми правите орална и анална любов комбинирано...

2013.12.26 | 13:31

9
я ела бе пръдльо-аз имам да давам

2013.12.26 | 13:30

6
mayka ti v ustata da e ba dolno jivotno
vezira

2013.12.26 | 13:30

4
analna 6te ti napravim nqma6 problem pedal,,,,,,,,,,,
yeah

2013.12.26 | 13:31

8
този път няма да ги пуснат ,минимум 5 години ,ако си признаят ,а пък ако имат стари присъди може да се умножат годиниките

2013.12.26 | 13:31

7
Ще ги пуснат на свобода като всички останали във България законите не се спазват и липсва наказателна птговрност която е само на текст!
mmmm

2013.12.26 | 13:30

5
бой за тия говеда мръсни, да ги облекат в женски дрехи, да ги разходят из цяла България и да ги дават по всички телевизии, бой, бой до припадък, мамицата ви мръсна
hahahha

2013.12.26 | 13:30

3
и аз мразя циганите ,ама и тези боклуци трябва да лежат дълго време ,особенно ако имат и предишни присъди са наиграни отсякаде,ще научат те как се правят кавали
hepukist

2013.12.26 | 13:30

2
hi4 ne e sme6no daje,nali zatova dirjavata ni e na toja hal

Добави коментар

Водещи новини