БХК поиска обяснение за инструктажите дадени на МВР срещу бежанците

  • 17 декември 2013 13:06

  • 1613
  • 6
БХК поиска обяснение за инструктажите дадени на МВР срещу бежанците
©

От Българския хелзинкски комитет (БХК) е изпратил писмо до вътрешния министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола с искане да им предостави подробна информация за проведения инструктаж на полицаите по границата ни с Турция, пише "Дневник". Повод за искането е репортаж излъчен в сутрешния блок на БНТ, в който екип на националната телевизия прекарва една нощ под прикритие в бежанския център в Харманли.

На кадрите се виждат тежките условия на работа за полицаите и за живот на бежанците, някои от които бягат от лагера. Разследването показва и работата на полицаите по българско-турската граница, като на кадрите служителите на МВР разкриват за прикривана смърт на техен колега и получен инструктаж да упражняват насилие върху преминаващите границата бежанци. Основната цел е тяхното отблъскване от границата и недопускането им на българска територия.

"Република България се е задължила да спазва Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ)", пише адвокат Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК. В писмото си тя излага нарушените членове на конвенцията, както и неспазването на Закона за МВР.

Тя припомня, че системното нарушаване на нормите на конвенцията вече е довело до няколко присъди срещу България от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за свръхупотреба на сила, помощни средства и оръжие.

Тя изисква от министър Йовчев да получи в писмен вид инструкциите, които полицаите охраняващи границата с Турция са получили от ръководителите по силата на Закона за достъп до обществена информация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1613 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
БГ

2013.12.18 | 12:53

6
Тази антибългарска организация БХК трябва да бъде забранена както и други подобни, като Отворено общество и т.н...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2013.12.18 | 12:53

5
СЪДЪТ ПРЕЦЕНЯВА ДАЛИ ИМА НАРУШЕНИЕ, НЕ БХК! БХК ДА ЧЕТЕ САЙТА НА МВР.

2013.12.18 | 12:53

4
Работата на полицията е да охранява границата, незаконното пресичане на границата е престъпление.
ВЪН!

2013.12.18 | 02:43

3
Отнемайте им гражданството и да си заминават за Хелзинки.

2013.12.18 | 02:42

2
mrasni prdateli bxk-antibalgarski komitet,,stoqt si na toplo,vzimat xilqdarki,i komandvat,kakvo da se pravi,,gei-evropa,,,eto tova se kazva barkane,,
rumi

2013.12.17 | 19:37

1
protchistete i dezinfekciraite sarazata b x k molia vi exstreno mnogo vi molia

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини