Крадците се изнесоха по зимните ни курорти

  • 16 декември 2013 07:12

  • 1172
  • 0
Крадците се изнесоха по зимните ни курорти
©

Крадците, специализирани в разбиването на апартаменти, се изнесоха по зимните ни курорти за празниците. Апашите са се насочили предимно към големите планински селища като Боровец, Банско и Пампорово, където през снежните месеци почиват стотици хиляди туристи, а за коледните и новогодишните празници хотелите са препълнени. Заради опасността от множество обири от вътрешното ведомство вече командироват повече полицаи в тези места. През седмицата се очаква от МВР да съобщят и още конкретни мерки срещу крадците, пише "Монитор".

Според информация на  вестника крадците действат в групи от по двама. Те наемат малък апартамент, по възможност по-евтин в града, който са набелязали. Първите дни минават в проучване. Групичката обикаля по-скъпите хотели, където отсядат предимно чужденци. Много от крадците дори установяват контакт с някой служител на хотела, когото ползват за къртица. Това са предимно по-млади сезонни работници, които не биха отказали да изкарат някой лев допълнително.

„Информацията за стая, в която е отседнал някой по-заможен клиент, струва между 50 и 100 лева, в зависимост от стойността на удара, който по-късно ще направят”, обясниха пред „Монитор” разследващи.
След като вече жертвата е набелязана, крадците проучват навиците є – кога излиза от хотела и кога се връща. Най-подходящото време за нападение е през деня, когато туристът е на ски. Тогава апашите имат поне 5-6 часа, за да извършат удара.
Докато единият се интересува от цените на стаите и услугите на хотела, другият използва това, че на рецепцията са заети и се насочва към стаята.
„Носят туристически сакове, в които е скрито оборудването им. Някои използват магнитни карти от бензиностанции, с които в някои хотели безпроблемно се влиза, все едно си с оригинална. Други пък действат направо със сериозната техника – щанга или меча лапа, с която разбиват ключалката на вратата”, обясниха още запознати.
Когато крадците вече са в стаята, те не докосват нищо друго освен пари в брой и златни накити. Всичко останало като лаптопи, телефони и друга техника е лесно проследимо. Освен това подобни неща не носят големи печалби, когато се продават в заложните къщи. По тях пък полицията може да стигне и до извършителите.

Последният случай на разбит апартамент, регистриран от полицията, е в Банско. Там крадците успели да ударят две стаи. От едната взели 50 евро и два сребърни дамски накита, а от другата – около 220 евро и бижута.
„Подобна група от двама човека спокойно може да си докара до 5 хил. лева седмично. Парите обаче не се държат у тях, за да не „изгорят”, ако ги хванат. На няколко дни те се прибират в родните си места, където ги крият или се отчитат на шефовете си”, разясниха разследващи. Апашите оставали в курортите до средата на февруари, като междувременно периодично подменяли местата, в които действат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини