МВР: Няма чупене на ръце на чужденци в Любимец

  • 09 декември 2013 08:06

  • 1800
  • 1
МВР: Няма чупене на ръце на чужденци в Любимец
©

МВР в никакъв случай не е искало да прикрива случая. Това обаче се е случило в събота и документите трябва да бъдат придвижени. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия комисар Йотко Андреев, зам.-директор на отдел "Миграция" във вътрешното министерство по повод информацията, че полицаи са чупили ръце и глави на чужденци в дома за бежанци в Любимец миналата събота. За това сигнализира посланикът на Алжир у нас.

"Подобно нещо няма как да се прикрие – самите чужденци в дома са 500, полицаите са 100. Няма чупене на ръце. Виждат се нараняванията на снимките, но не всички те са причинени от служители на МВР. Касае се за грубо нарушаване на правилника на вътрешния ред в центъра. Поводът е бил, че са искали незабавно да излязат от дома. Около два часа полицейските служители са потушавали недоволството", посочи Андреев. По думите му не е имало хвърляне на жетон за храна от полицейски служител по чужденец в бежанския лагер в Любимец, което да е било повод за бунта.

„Всички, настанени в лагерите, са нелегални и заловени на територията на нашата страна. Те не са проявили желание да станат кандидат-бежанци и затова се налага задържането им в нашите центрове. Всеки ден те настояват да излязат навън", каза той, като призна, че наистина има въведени жетони за храна, но не те са причина за пререканията.

„Пререканията идват от група хора, които се определят за алжирски граждани. Подчертавам „определят", защото ние нямаме документи, с които да го докажем. Излезе информация, че алжирци са били бити в центровете, а ние дори още не знаем какви са те", категоричен бе Андреев.

„Ние сме страна-членка на ЕС и сме длъжни да заловим всички незаконно преминали границата ни. Всички, които минават през „зелената" граница са нелегални. Трябва обаче да разграничим двете групи, за които се говори напоследък. Едните са бежанците от войната, останалата група от 43-47% са хора, които влизат нелегално и искат да излязат навън. Те нямат право на здравно осигуряване и трудови договори", каза зам.-директорът на агенция "Миграция".

Андреев коментира и нападението, извършено от нелегалния имигрант Аладин в София, като обясни, че той е бил прехвърлен от лагера в Любимец след надхвърлен капацитет и се възползвал от възможността да подаде документи за статут на бежанец.

Оказва се, че в дома за временно настаняване в Любимец често има напрежение между представителите на различните националности и служителите. Обикновено това се дължи на липсата на добра комуникация и не дотам доброто отношение на охранителите към чужденците.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1800 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
666

2013.12.11 | 09:35

1
А трябва!!!!!

Добави коментар

Водещи новини