Спипаха иманяри, разкопавали тракийска могила (снимки)

  • 08 декември 2013 19:44

  • 3057
  • 0
Спипаха иманяри, разкопавали тракийска могила (снимки)
©

Специализирана полицейска операция е била проведена на 7 декември от служители на сектор ”Престъпления против собствеността” към СДВР по предварително получена информация за столичани, организирали незаконни разкопки в района на тракийска могила в околностите на Перник, съобщиха от пресцентъра на МВР.

След извършени оперативно издирвателни мероприятия полицаите стигнали до самата могила, където на място били задържани шестима мъже, извършващи разкопки. Те са били установени като И.Г. на 27 г. от село Юпер, Н.А. на 27 г. от Банкя, криминално проявен за кражби, М.В.на 40 г., регистриран и осъждан за кражби, Т.Д. на 42 г. от София, регистриран за кражби, А.Д. на 42 г. от София, криминално проявен и осъждан за кражби и нанасяне на телесна повреда и Т.М.на 37 г. от София. След около два часа на място пристигнал един от организаторите на криминалното деяние - В.Ц. на 51 г. от София, криминално проявен за противозаконно отнемане на МПС, който също бил задържан.

От извършения оглед на място било установено, че се извършват незаконни изкопни работи на територията на недвижима културна ценност. В хода на последвалите процесуално следствени действия бил установен и вторият организатор - Ж.Н. на 52 г. от София. Установен бил и посредника на двамата, в ролята на прекупвач 46-годишен от София, с криминалистически регистрации за неразрешено проучване на паметник на културата и хулиганство.

От последвалите претърсвания на адресите на задържаните полицаите намерили и иззели боен пистолет със заличени номера, тротилова пресовка, множество маски с прорези, различни инструменти за отключване и взломяване, бойни патрони, различни по вид и калибър, устройства за заглушаване на сигнално охранителна техника, топлорежещи инструменти за метал, около 300 монети с културно историческа ценност, част от които били разпознати като римски систерции, части от обеци, пръстени и други накити с културно историческа стойност. При претърсванията били открити и множество мобилни телефони и сим карти.

След доклад на материалите по случая в Софийска градска прокуратура, на Ж.Н. било повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.277 а, ал2 от НК , а на В.Ц. било повдигнато обвинение за престъпление по чл.277 а ,ал.2 и чл.339 от НК. На двамата са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини