Екип на "Дейли мейл" разкри "школа" за джебчии в Стара Загора

  • 01 декември 2013 14:51

  • 4718
  • 7
Екип на "Дейли мейл" разкри "школа" за джебчии в Стара Загора
©

Учителка циганка от България обучава деца да крадат. В квартал в покрайнините на Стара Загора, 77-годишната Донка Панова е любимка за циганите, гранд дама в джебчийството и горда от своето прозвище "Златните ръце", пише "Труд".

Това разкрива и британският вестник "Дейли мейл", след като репортер направи филм под прикритие.

През годините "Златните ръце" е обучила стотици деца, включително своите 30 внуци и 12 правнуци в сложността на криминалното деяние. Много от тях плануват да пътуват до Великобритания след Нова година, когато ограниченията за български и румънски имигранти паднат.

Баба обяснява: "Започнах през 1950 г., по времето на комунизма, когато нещата не бяха лесни. Днес аз завиждам за начина, по който младите могат да пътуват из цяла Европа, за да правят пари. Но по мое време аз бях най-добрата. Аз бях Джебчийката."

Нейните тихи пръсти са я направили богата.

"Имам 5 къщи и не че съм го искала, но това е един вид пристрастяване", казва тя. В България има 60 подгрупи роми, всяка от които е с раличен външен вид и различни начини на печелене на пари. "Златните ръце" и нейното семейство са членове на кардарашите, които са около 3000 в региона на Стара Загора.

За да има достъп до техния таен свят, екип на "Дейли Мейл" пътува до Стара Загора, представяйки се за престъпници от Лондон, които търсят начин да установят връзка с цигански групи, след като падне контрола по границите след 1 януари. След многобройни срещи с подземни босове, те успяват да стигнат до англоговорящ представител на кардарашите, който се представя като Камен.

„Да, ние учим нашите деца на джебчойство, но ние ги образоваме правилно и искаме да има добри работи. Джебчийството е просто част от нашето наследство. Аз бих искал да се установя в Англия само ако мога да намеря добра работа. Не мога да говоря за всички, но не бих разчитал на джебчийство сам", казва Гоподин Панов.

Много кардараши не правят друго освен да крадат и повечето, включително Господин, се впускат в - както го наричат, "Приключението" - джебчийски тур сред страни от ЕС, който може да продължи до година.

Посредникът Камен отвежда екипа на "Дейли Мейл" да се срещне и с друго семейство - Николови, които били повече от доволни да обсъдят живота си на престъпници. Златко Николов оставя тренирането на своята жена Стефани.

Обучението за извършване на грабежи започва, когато децата са на 7-годишна възраст.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4718 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.05.06 | 16:03

7
Нищо ново.Такива "школи" има още след като "дем ократът"Ж.Желев стана президент и първото нещо,което направи беше да помилва рецидивистите от затворите.Голям демократизм!Улиците се напълниха с престъпници,които по–късно станаха" охранители",а други организираха и организират "школи"от рода на тази,която са открили в Стара Загора.

2014.05.06 | 16:03

5
Браво другари!!! Наследството оставено от светлото бъдеще на комунизма се развива успешно с огромни темпове при социализма!!! От 1 циганин сме направили 30 циганина за 2 поколения при това всичките крадци и мошеници!!! Браво другари, такова постижение никъде по света няма!!!!

2014.05.06 | 16:03

4
Пак червена заблуда за агитация. Грешка си другарю. Рецидевистите ги освободи правителството на Андрей луканов, той по цял ден ни убеждаваше от екрана колко скъпо стрували на държавата и какви добри момчета били "предимно за катастрофи" Явно на него му трябваха навън. А първите охранители бяха предимно бивши спортисти, а от тях поне до тогава хора във затвора нямаше. Бъдете обективни недейте да намествате имената в събитята и да заблуждавате.
аз

2014.05.06 | 16:03

2
Идиот с 44 последователи?! Не прочете ли, че се занимават с това от 1950 г. ! ТОВА Е ОТ ПРЕДИ АЗ ДА СЕ РОДЯ! Какво общо има демокрацията?! Жената е правила това цели 40 години, преди Ж>Желев да стане президент, преди да се заговори за демокрация!
чудно

2014.05.06 | 16:03

6
А защо златните ръце не са в затвора?

2014.05.06 | 16:03

3
Аиде бе- няма ли някой да ни обясни че се обучават от Цветанов да крадат за ГЕРБ и да се подпише "боздуган" или "патриот". Къде сте да не ви закараха във Украйна на митинг във подкрепа на правителството.
хан Крум

2014.05.06 | 16:03

1
който краде да му отрежат ръцете

Добави коментар

Водещи новини