Нова хакерска атака над БСП, трият им профилите от „Фейсбук"

  • 21 ноември 2013 10:50

  • 1845
  • 7
Нова хакерска атака над БСП, трият им профилите от „Фейсбук"
©

„Над 500 профила са станали жертви на организираното нападение във Фесбук. Огромната част са свързани с Младежкото обединение  на БСП, но има също така депутати, общински съветници и лявомислещи хора", съобщи „Стандарт" червената общинска съветничка в София Гергана Алексова.

Профилите на социалистите са били спрени от администраторите на социалната мрежа. Причината за чистката е, че множество хора едновременно са изпратили доноси, че профилите са фалшиви или че човекът има повече от една регистрация във „Фейсбук".

За да възстановят самоличността им, администраторите са поискали от пострадалите да докажат, че са реално съществуващи личности, като изпратят личните си данни и дори снимки на личните си карти. Сред жертвите на виртуалната диверсия са депутатите Кирил Добрев и Жара Пенева. Поразени са и редица общински съветници - Гергана Алексова и Николай Белалов, Елеонора Петрова, Габриела Величкова, Галина Асенова, Асен Балабанов, Виолета Желева и Таня Балова. Областният управител на Габрово и доскорошен лидер на БСП в града Николай Григоров също бе премахнат за часове.

Най-засегната от кибератаката е структурата на Младежкото обединение в София.

„Все още нямаме представа кой стои зад атаката, но тя е била подготвена доста добре – ударили са по едно и също време над 500 профила", отбелязва Алексова.

Експерти коментираха, че за подобна мащабна операция са нужни минимум няколкодневна подготовка и 20-30 души, които разполагат с по няколко фалшиви профила в социалната мрежа. Вероятно те са набелязали целите си по стар списък от конференция или конгрес на партията.

Социалистите ще поискат прокуратурата да разследва кой стои зад виртуалната касапница. Ако бъде назначена проверка, тя ще се изпълнява от отдел "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ДАНС.

За последната седмица това е третото нападение над БСП в нета и на няколко пъти хакнаха сайта на партията. Предишните два бяха свързани с теч на поверителна информация от червените редици. Първо бяха разпространени „опорни точки", които се изпращат по партийна линия и чието авторство бе приписано на Тодор Пройчев, парламентарен секретар на министъра на вътрешните работи. Пройчев отрече да има нещо общо с пропагандните материали.

След това бе разпространено секретно писмо на лидера на БСП-София Калоян Паргов до районните организации. В инструкцията той приканваше за митинга на „Орлов мост" да бъдат мобилизиран и кандидатите за държавна служба. „Двата теча на вътрешна информация показват, че в БСП започват да се извършват саботажи и вътрешнопартийни. Засега обаче няма доказателства, че масовите убийства във „Фейсбук" са вътрешнопартийна вендета", коментираха членове на Националния съвет на БСП.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1845 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Ясно е

2013.11.21 | 18:56

7
Сега разбрах, защо ги нямаше по форумите увяхналите гербери!
О Боже

2013.11.21 | 18:56

6
Мръсните Бокови цветанизми!
НеНе

2013.11.21 | 17:58

5
Ляво мислещи в БСП??? Това си е наистина мистерия!
h

2013.11.21 | 16:58

4
Фейсбук се напълни с червени фантоми
Фейсбук -без червени вещици!

2013.11.21 | 16:58

3
Фейсбук-без червени вещици! Яхнали са народа - да им работи-с примка на шията! Фейсбук е социална мрежа , а НЕ ХРАНИЛКА!

2013.11.21 | 16:58

2
Изтриите цялото фалшиво БСП---те са си БКП

2013.11.21 | 16:58

1
Не може ли да изтрият цялото БСП - ама вкупом и во истина :) То и без това нашето БСП няма нищо общо със социалистическа партия - нашето си е партия на олигахически кръгове :)

Добави коментар

Водещи новини