Младеж уби съседка заради 4 кюфтета и 1,85 лева

  • 14 ноември 2013 14:22

  • 2842
  • 9
Младеж уби съседка заради 4 кюфтета и 1,85 лева
©

Четири кюфтета, парче кървавица, 2 л вино, чувал със смески за пуйчета и 1,85 лв. на монети - това е стойността на живота на 63-годишната Тодорка Иванова от ловешкото градче Летница.

Тя бе убита по жесток и брутален начин за общо 59,31 лв. от рома Васил Пенев. Той е неин съсед, а по време на зверството е на 17 г. Най-големият син от 6-те деца на Танечка и Пеньо Пеневи не обичал да учи и едва избутал IV клас, пише 24 часа.

Почти неграмотен, той започнал най-лесния занаят - да краде. Апашката образованост му се удавала, имал и “успехи” - няколко присъди още като непълнолетен. Рядко работел, и то инцидентно, разказват в Летница.

Сутринта на 17 февруари т. г. слязъл към центъра, където се събирали дървосекачи. Имал уговорка с чичо си да помага в гората, но метровките били много тежки и той го посъветвал да не тръгва. До някое време Васил се шлял с приятели, после наминал към леля си Станка да нацепи дърва.

Жената го нагостила, а на тръгване попитала дали имат у дома спагети и ориз. Помолила на следния ден да донесе. Докато вървял по поляната в края на влашкия квартал, се смрачило. Само 2 къщи го делели от мизерния дом на родителите му. Едната била на самотно живеещата съседка Тодорка, където всички лампи светели. Васил си помислил, че тя има пари, продукти и готова храна дори.

Без много да се бави, прескочил високата тухлена ограда и се притаил. Няколко минути стоял, докато планът му се оформил. Извадил ръкавици от джоба си и ги надянал. През това време Тодорка излязла, напълнила леген с вода и пак се прибрала.

Неканеният тичешком прекосил двора и застанал под прозореца до стълбището. В дупка на парапета открил нож, който домакинята оставила, и го взел. Когато жената, пред чиито очи бил израснал и знаел от дете, пак понечила да излезе, Васил блъснал вратата навътре и я съборил на пода. Влетял в стаята с викове: “Дай ми пари.”

Сащисаната Тодорка се опитала да го успокои: “Чакай, ще ти дам”, казала с треперещ глас. Пресегнала се към закачалката, бръкнала в якето си, извадила портмоне и изсипала дребни монети. Скромните 1,85 лв. не задоволили нападателя.

Ти подиграваш ли се с мен, ма? Давай още пари, че мамата ти”, изревал заплашително. “Добре, ей сега ще ти дам - имам скътани 80 лв. в шкафа. Нека се облека”, помолила. Тогава Васил я пуснал в другата стая.

След минута обаче нахлул и заварил връстницата на баба си полугола. Усетил неудобство, подал черен клин и я загърбил. Когато се извърнал към нея, в лицето му бил насочен пистолет.

Щом пристъпил към жената, тя стреляла, но не улучила. Въпреки това на очите на нападателя залютяло, рукнали сълзи. Разярен, се хвърлил и опитал да отнеме оръжието, което Тодорка стискала. Ухапал я по ръката, изтръгнал пистолета и я повалил.

“Ставай и тръгвай, мършо”, наредил Васил. Жертвата му отговорила, че не може да помръдне. Тогава той я завлякъл в кухнята и я тръшнал на леглото. С шнур от ютия вързал ръцете , но му се видяло, че е хлабаво.

Скъсал кабела на телефона и с него омотал краката. После се развъртял из жилището - ровил, но напразно търсил пари, а в него яростта се надигала.

“Ще ме лъжеш, а? Казвай къде са парите”, ревнал Васил и докопал от масата дървен чук за пържоли. Започнал да удря със сила и злост по главата на Тодорка. Шурнала кръв по лицето и опръскала дрехите му. Удрял, докато дръжката се счупила. “Защо ме убиваш? Пощади ме, ще ти дам пари”, проплакала жената. Младежът обаче продължил да търси пари, като преобръщал всичко.

Отнякъде измъкнал прахосмукачка, отрязал кабела, омотал го около ръцете и краката , а телефонния затегнал на шията. Със сетни сили борещата се Тодорка напипала стол и ударила озверелия ром. Той залитнал и охлабил хватката. Жертвата му хъркала в предсмъртна агония, но мъките още не били свършили.

Онзи я подхванал под мишниците и я завлякъл в другата стая. Хвърлил я на леглото и опитал да пусне ток от кабела на настолен часовник. От контакта изскочили искри, които го уплашили. Тогава пак започнал да я души.

Тя само хъркаше и трепереше, разказал пред разследващите убиецът. Затова я покрил с одеяло и юрган - да не чува страховитите звуци. Като приключил пъкленото дело, се поогледал и видял, че върху панталона му има кръв. Събул го и го метнал под леглото. Усетил глад и затова се върнал в кухнята, където стояла недокосната вечерята на мъртвата стопанка - чиния с боб.

Седнал и се наял без угризения. Вече заситен, измъкнал от хладилника тарелка с 4 кюфтета, кървавица, спагети и хляб. От мазето пък взел 2-литрова бутилка с вино и чувл с 20 кг смески за пуйчета. Плячката си прехвърлил през оградата, прескочил и се прибрал у дома, без да се обажда на родителите си.

Преоблякъл се и се скрил на тавана на свой познат. На сутринта се измъкнал незабелязано и се шмугнал в пристройка до къщата им, където изкарал целия ден.
Щом нощта се спуснала, изпълзял от скривалището и отново отишъл у Тодоркини да провери дали е жива. Като се уверил, че е мъртва, пак преровил къщата, но нищо не намерил.

Тялото на жената е открито 6 дни по-късно от двама полицаи, дошли по преписка, образувана срещу неин съсед. Било в начална фаза на разложение. Съдебните лекари установили, че тя е умряла по особено мъчителен начин - била е в съзнание и всичко е разбирала.

Убиецът бил заловен на следващия ден. Привикали го за разпит, понеже е криминално проявен. Първоначално отричал, посочил друг съсед като евентуален извършител. После започнал да обяснява, че вероятно двама са посегнали на комшийката, тъй като лежали в затвора заради нея. Те я били изнасилили преди 4 г. и сега си “върнали” за загубеното време.

4 пъти го карали в полицията и после го връщали в дома на Тодорка, накрая рухнал и разказал всичко. Признанията обаче направил, след като цяла нощ разигравал разследващите.

Хората в Летница припомнят, че преди повече от 30 г. дядо на Васил погубил жена. Казват, че бил пиян, потропал на вратата и щом излязла, забил нож в нея. “То май зверското по наследство се е предало на Васил”, разсъждава Янко Иванов, първи братовчед на Тодорка.

В детството си Васил системно е подлаган от баща си на тормоз, граничещ с жестокост. Момчето търсело спасение на улицата, бягало и се сближавало с разни типове, които го научили да краде.

Само баба му Величка намирала добри думи, жалела го и се грижела за него. Психолози са на мнение, че Васил е с интелектуален дефицит, примитивен, емоционално неустойчив и егоцентричен. Всичко това го подтикнало преди години към желание да се удави.

Спряла го баба му. “Вкъщи не е бил агресивен. Като е убил, да търпи наказание. Другите ми деца са малки - трябва да мисля за тях. Те не са виновни, че батко им е тръгнал по кривия път”, каза майката Танечка.

Докато траело следствието, синът направил опит да се обеси. Раздрал тениската си на ивици, които си омотал около врата. Надзирател обаче го видял навреме. Делото срещу Васил бе гледано по съкратената процедура, тъй като той признал вината си. За убийство и грабеж, извършени докато е непълнолетен, бе осъден на 8 г. затвор при първоначален строг режим.

Последвайте канала на

2842 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Ники

2013.11.15 | 12:27

9
8 години.... това е подигравка ,за такова хладнокръвно зверсто 8 години,а ако тая жена беше близка на съдията или на малоумниците писали закона????????????????? Изроди!!!
националист

2013.11.15 | 12:27

8
доживот ли? разстрел да се реши проблема,кво ще ни харчи парите за издръжка брикета мазен!!!!!!!
Аз

2013.11.15 | 12:27

7
И след 5-6 за добро поведение ще излезе... и ще убие друг човек... За такива доживотен без право на помилване.
PlayDaniel

2013.11.15 | 12:18

3
Няма такова доживотен затвор, та да го хрантутим още 40 години. Око за око, зъб за зъб е най-справедливата присъда.
Какво трябва да е наказанието

2013.11.15 | 12:20

6
За този убиец накзанието трябва да бъде публично обесване по особено мъчителен начин. Връзват тялото му на бесилката и докато го бесят, му пускат електричен ток и също така го потапят в съд пълен със сярна киселина, за да бъде разяден. След това го изкарват от съда и го оставят да се задуши съвсем (ако още е жив). Само така ще може да не се стига до такива случаи!
todor todorov

2013.11.15 | 12:18

5
Къде сега са от Хелзинският комитет...
PlayDaniel

2013.11.15 | 12:18

4
8 години затвор?!?!?! ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ ИЗРОДИ!!! На тези определили тази присъда, нека постъпят с всичките им роднини по този начин!!!
rerr

2013.11.15 | 11:48

2
За убийство и грабеж, извършени докато е непълнолетен, бе осъден на 8 г. затвор при първоначален строг режим.
Svidetelq

2013.11.15 | 11:48

1
Браво, това е младеж, бъдещето на България, тая баба откъде ги има тези пари, уж все са бедни

Добави коментар

Водещи новини