Още 7 деца продадени в Гърция

  • 14 ноември 2013 07:25

  • 2128
  • 0
Още 7 деца продадени в Гърция
©

Прокуратурата в Гърция се натъкна на още седем деца, продадени като Русия ангел, както стана известна 4-годишната Мария от Николаево. След скандала с продаденото като добиче момиченце, който намери широк отзвук в целия свят, само преди ден полицията в Солун се сблъска с аналогичен на Мария случай, съобщиха гръцки медии.

Става дума за 4-годишно момиченце, намерено в ромски катун в покрайнините на Солун. Русия ангел също бе намерена в цигански лагер, но във Фарсала до Лариса. В рамките на новото разследване е открит акт за раждане, издаден в Солун, за второ дете в гръцко ромско семейство, което обаче е било родено само шест месеца след раждането на първото. ДНК тест показал, че двамата роми не са биологични родители на детето, а неговите майка и баща са български цигани.

Двойката вече е арестувана. Срещу циганите ще бъдат предявени обвинения за отвличане на деца и за получаване на незаконни помощи. В крайна сметка те се оправдали, че приютили детето, защото истинските му родители не можели да се грижат за него. Новата Мария в момента е под грижата на неправителствената организация „Усмивка за децата".

Именно покрай изясняването на нейната съдба прокуратурата в Солун разпоредила проверка на 47 регистрирани в региона деца и на още 3000 потребители на социални услуги. Каква била изненадата на обвинителите, когато установили още поне 6 съмнителни случая на деца, вероятно българчета, които са продадени на приемни родители.

Така случаите „Мария" стават седем, без да се брои Русия ангел. В средата на октомври синеокото и русокосо момиче бе открито в цигански катун в южната ни съседка, където е била отглеждана за булка от ромите Елефтерия Димопуло и Христос Салис, които лъжели, че са биологичните й родители. Те вече са обвинени от гръцката прокуратура в отвличане на дете и фалшифициране на документи за самоличност.

След разследване бе установено, че всъщност Мария е българка. Нейни родители се оказаха ромите от Николаево Сашка и Атанас Русеви, които продали детето си малко след раждането му и забравили за случая.

Последвайте канала на

2128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини