Разследват общинар за злоупотреба с власт

  • 08 ноември 2013 14:39

  • 1042
  • 0
Разследват общинар за злоупотреба с власт
©

Длъжностно лице в община Варна е злоупотребило със служебното си положение. Това се твърди в сигнал до общината, разкриха от Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. Сигналът с твърденията за корупционна дейност е изпратен до Районна прокуратура за произнасяне по компетентност, разкри секретарят на антикорупционния съвет Антоанета Рангелова на заседание на структурата, пише Дарик.

Жалбата, постъпила в община Варна, е единствената, свързана с корупционни практики в някоя от общинските администрации през първата половина на тази година. Само за Дългопол няма данни, тъй като това е единствена община, която не е изпратила 6-месечен доклад за постъпилите сигнали за корупция, разкри Рангелова.

Един от 15-те сигнала, постъпили по електронен път в Регионалния инспекторат по образование, също описва злоупотреба със служебно положение. Сигналът е проверен от инспектората и препратен към полицията, която да прецени дали има престъпление по служба.

Още няколко сигнала за корупция са регистрирани във Варненско през първите 6 месеца на годината. Отчетен е случай на предлагане на сума в евро на инспектори на Агенцията по рибарство и аквакултури, при съставяне на акт на нарушител. В доклада на Областната служба „Земеделие" пък има регистриран един сигнал, уличаващ в корупция техен служител във Вълчи дол. След извършената проверка данни за корупция не са били открити.

От Областната инспекция по труда информират, че срещу двама техни служители са били изпратени тенденциозни сигнали, с цел да се урони престижът им. Това са показали проверките по двата случая, стигнали и до „Главна инспекция по труда".

Сигнали за корупционна практика могат да се подават както в писмен, така и в електронен вид, към всички институции в състава на съвета. Анонимни сигнали не се разглеждат, уточни Антоанета Рангелова.

Повишаване на общественото доверие в органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, недопускане на корупционни практики и прекъсване на възможностите за връзка между организираната престъпност, политическите партии и органите на властта са част от целите в Плана за действие през 2014 г. на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. В плана се предвижда да бъдат включени конкретни мероприятия, предложени от членовете на съвета. Сред тях са ръководителите на съдилища, местната полиция, кметовете на 12-те общини, РЗИ, местни дирекции на държавни структури, браншови организации и др.

Последвайте канала на

1042 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини