Бум на кражбите на метали

  • 05 ноември 2013 08:18

  • 1154
  • 0
Бум на кражбите на метали
©

Нерегламентирани фирми за изкупуване на черни и цветни метали използват площадки "фантоми" за търговия на черно. От Българската асоциация по рециклиране отчитат ръст на кражбите на метали през 2013 г. От началото на годината от ЧЕЗ са отчели загуби за близо 2 млн.лв. заради набези върху съоръжения на дружеството.

През последната година от ЧЕЗ са подменили 55 хил. метра кабели, прерязаните от крадците, показа репортаж на БНТ.  "Това, което съблазнява крадците, е медната оплетка на кабела и екрана. Аз се изумявам на такава кражба, защото кабелите са под напрежение. Кабелите работят на 10 и 20 киловолта", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ.

За да ограничат кражбите от дружеството са започнали подмяна на старите медни кабели с нови, които имат алуминиево покритие. До края на тази и началото на следващата година в столицата ще бъдат подменени 110 хил. метра кабели.

Цената на алуминия е в пъти по-ниска от тази на медта. Откраднатите кабели се търгуват на черно. Най-често медта се разтоварва на нелегални площадки за скрап, които обаче се оказват недосегаеми. Основният проблем на тези площадки е, че те много бързо се местят. На практика няма как контролен орган да затвори незаконна площадка, защото тя работи 10 дни на едно място и следващите 10 дни работи на друго място.

Там попадат елементи и от обществено полезна инфраструктура и паметници на културата, каза Владимир Димитров, изпълнителен директор на БАР. От асоциацията са изготвили пакет от законодателни промени, които трябва да регламентират търговията с метали. Ако промените бъдат приети за кражба на проводник, например, наказанието ще бъде затвор от една до пет години.

Последвайте канала на

1154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини