Притискат Дарик радио да разкрие източника на записите с Иван Тотев

  • 25 октомври 2013 17:18

  • 1834
  • 0
Притискат Дарик радио да разкрие източника на записите с Иван Тотев
©

Дарик радио поиска от окръжната прокуратура в Пловдив да отмени разпореждане на районната прокуратура в града, с което се иска журналистът Лалка Златанова да предостави всички аудиофайлове, получени на електронната поща на „Дарик радио" - Пловдив, касаещи „записи на изказвания на кмета на гр. Пловдив на евентуално проведено партийно събрание на ПП „ГЕРБ".

В жалбата, от която е изпратено копие и до главния прокурор, се подчертава, че аудио-файловете, изпратени на електронния адрес на ДАРИК РАДИО - Пловдив, са източник на информация по проведено журналистическо разследване. ДАРИК РАДИО вече съдейства на компетентните органи, като предостави записи от програмата си с журналистическото разследване, но счита, че не следва да предоставя пълните си източници на информация.

Според Дарик радио запазването на източника на информация на медиите и журналистите е основен принцип, защитен от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (КЗПЧОС).

„Ролята на медиите при упражняването на прогласеното в чл. 10 от КЗПЧОС право на свобода на изразяването на мнения, включително свободата да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти и независимо от границите, е изтъкната от Европейския съд по правата на човека в практиката му по чл. 10 от КЗПЧОС, като те са определени като „обществен страж" (решение по делото Лингенс и др). Правото на защита на източниците на информация на медии и журналисти е изрично предвидено в обхвата на чл. 10 от КЗПЧОС (решение по делото Гудуин)", се казва в жалбата.

Според медиата с обжалваното разпореждане се засяга правото по чл. 10 от КЗПЧОС. Съгласно текста на Конвенцията то може да бъде ограничавано само при условие, че това е 1/ предвидено в закон; 2/ за защитата на изчерпателно изброените интереси; 3/ при спазване изискването за „необходимост в демократичното общество". В мотивите към обжалваното разпореждане не е видна и обоснована такава необходимост.

„Свободата на изразяване на мнение, включително свободата да бъде получавана и разпространявана информация, е гарантирана на територията на Република България, освен от КЗПЧОС и от Конституцията на Република България - чл. чл. 39, 40 и 41", се подчертава в жалбата на Дарик.

Според медиата адресат на разпореждането неправилно е конкретният журналист Лалка ЗЛАТАНОВА, а не ДАРИК РАДИО, тъй като източникът на информация е на електронен адрес на медията, а не неин личен електронен адрес, т.е. информацията принадлежи на ДАРИК РАДИО, като това е още едно основание за отмяна на разпореждането.

Последвайте канала на

Novini.bg
1834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини