Бандити по чорапи грабят блок за 3 мин.

  • 15 август 2011 06:46

  • 1561
  • 0
Бандити по чорапи грабят блок за 3 мин.
©

Ловки крадци, които са спецове в отключването на всякакви видове брави, са започнали да обират апартаменти по чорапи. Докато единият извършител прави отцепка пред входа на блока, следейки за свидетели, другият се събува пред вратата на апартамента и влиза.

Целта била да не се оставят следи от подметки в разбитото жилище, съобщи началникът на „Криминална полиция” в столичното Четвърто районно Александър Пецов, пише в. "Монитор". Този похват е бил разкрит в края на май, когато скрита камера в апартамент заснела един от извършителите да се разхожда в хола на луксозно жилище по черни чорапи. От видеозаписите станало ясно, че бандитите са толкова бързи, че за 3 минути могат да изпразнят жилищата на всички заможни собственици в един блок и да си тръгнат. При един от случаите крадецът по чорапи бил толкова добър, че потърпевшите разбрали едва часове след като се прибрали, че са били обрани.

„Първо вечеряли, след което започнали да си събират багажа, защото щели да тръгват за морето. Едва тогава установили, че им липсват парите и бижутата”, разказаха разследващи. Само преди дни полицаи с помощта на граждани заловиха банда, която посред бял ден изнасяше метална каса, увита в чаршаф.

Според последния анализ на Центъра за изследване на демокрацията именно домовите кражби са най-големият бич в момента за хората. Средно по 7 сигнала седмично за обрани апартаменти се подават на територията Четвърто районно, отговарящо за сигурността в елитните централни квартали на София. По данни на разследващите 4 или 5 групи, сформирани от провинциални бандити, вършеят в кв. „Лозенец”, „Манастирски ливади” и „Витоша”, където има нови кооперации на заможни граждани, които привличат като магнит бандитите. Групите обикновено са от по двама души, като в редки случаи действат по трима. Сформират се според уменията на извършителите. В момента най-често бравите се преодоляват с отключване или чупене. Затова един от групата е спец по отварянето с инструменти като таралеж, шперц или заготовка за ключ. Ако той не може да я отвори, на помощ идва съучастникът му, който знае как да счупи патрона.

Средно по 10 секунди са необходими на един опитен крадец да се справи с ключалката. В следващите 20 секунди бандитът успява да „обискира” всички места, на които традиционно хората си държат ценностите. Още с влизането в жилището крадецът се насочва към кухнята и вдига мушамата, защото под нея доста често семействата си оставали спестяванията. Другите любими места за скривалища били над казанчето в тоалетната и различни въздухоотводи.

Задължително бандитите обръщали и дюшека на леглото, защото този познат от дълги години тайник, продължавал да се използва.

„Тези хора са професионалисти, като обереш 20 жилища и вече си наясно хората къде си оставят спестяванията”, коментира Пецов. Докато търсят злато и пари, крадците прибирали и часовници, лаптопи и фотоапарати, за които веднага намирали пазар.

Почти задължително е преди крадецът да влезе в жилището, да позвъни на звънеца, за да провери дали има някой вътре. При един от случаите извършителите попаднали на заспал собственик, който след позвъняването не станал да отвори вратата. 15 секунди по-късно мъжът в просъница видял двама непознати в жилището, които успели само да смотолевят, че са майсторите от горния етаж и явно са сбъркали апартамента и се изнесли. По-късно собственикът си дал сметка, че работниците не носят латексови ръкавици и са облечени по различен начин.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини