Бизнесът с бебета

  • 23 октомври 2013 09:21

  • 2573
  • 0
Бизнесът с бебета
©

„Много лесно можеш да припознаеш дете в Гърция, дори и в България, потвърдиха разследващите журналистките Даниела Тренчева и Миролюба Бенатова в предаването „Здравей, България“. „След като роди отива мъж, който се представя за баща на детето, майката се отказва и друга жена го осиновява – това е обичайна схема“.

„Има много бедни хора и мизерията, в която те живеят ги кара да си продават децата си“, каза Даниела Тренчева. Темата отново събуди интереса на обществото след случая с намереното русо дете Мария в цигански катун в Гърция.

„Има схеми, при които циганите използват децата за бизнес. Имат 5 и повече деца и решават, че 6-тото дете ще бъде за къща или чешма. Момчетата се продават по-скъпо от момичетата. Те не теглят заеми, а продават децата си, когато имат нужда да си купят нещо. Имаше мъж от Камено, който има връзка с адвокатка в Гърция, и много посредници. Организирани бяха и ферми за бременни в Солун, откъдето след като бременните родят бебетата се изнасят в сакове. Сводници, които имат проститутки, след като те забременеят ги карат да продадат бебето“, разказа Миролюба Бенатова.

„Село Камено е основния източник, откъдето се изнасят бебета. Къщите там са хубави, хората са добре устроени, въпреки че са безработни. Те казват, че в Гърция работят във ферми за маслини. Аз се съмнявам, че този добър бизнес е прекратен. Лошото е, че самите те гледат на децата като на стока“, обясни Даниела Тренчева. „В Гърция циганите продават децата си, но по-скъпо, затова каналджиите се насочиха към страни като България и Албания“.

„Гръцките власти много да спрат тази търговия с бебета, защото българските власти не могат да следят всяка бременна жена“, допълни Даниела Тренчева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2573 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини