10 000 са с отнети книжки заради шофиране на градус

  • 11 октомври 2013 16:35

  • 1012
  • 1
10 000 са с отнети книжки заради шофиране на градус
©

Само през тази година полицаите са отнели книжките на близо 10 000 шофьори, задържани да карат след употреба на алкохол. Това съобщиха от МВР при старта на кампанията "Алкохолът е лош шофьор", която се провежда за шести път. Нейно лице тази година стана актьорът Захари Бахаров.

От началото на годината алкохолът е бил причина за около 550 пътнотранспортни произшествия, при които 11 души за загинали. Благодарение на превантивните кампании броят им е по-малък в сравнение с миналата година, съобщи началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Антон Антонов.

Междувременно проучване на агенция „Естат" показа, че над 60% от пълнолетните българи смятат, че употребата на алкохол преди шофиране трябва да бъде абсолютно забранена.

Според данните 84% от анкетираните смятат, че алкохолът е една от основните причини за транспортни произшествия в България. Близо 60% от жителите на големите градове у нас имат познат, чието свидетелство за управление на МПС е отнемано заради шофиране след употребата на алкохол, а 47% твърдят, че са се возили в автомобил, чийто водач е пил.

В рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор" е предвидено провеждането на тестове и превантивни интерактивни игри със специални очила, които ще демонстрират на участниците, как изглежда шофирането през очите на употребил алкохол водач. Кампанията, в която Пътна полиция е партньор, ще се проведе в седем града в страната – София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Шумен и Благоевград.

Последвайте канала на

1012 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.13 | 21:40

1
11 жертви при 10000 хванати,само за една нощ загинаха 5 млади хора в елин пелин,да не споменаваме донорите мотористи-алкохола се оказва най малкия проблем,а най голямия проблем е дадените книжки по втория на4ин

Добави коментар

Водещи новини