Апаши събират поръчки за плазми

  • 30 септември 2013 06:13

  • 2456
  • 0
Апаши събират поръчки за плазми
©

Домовите крадци в София пуснаха нова услуга – задигане на телевизор по избор на клиента. За да прескочат заложните къщи, които им изкупуват стоката по-евтино, апашите приемали поръчки от желаещи да си купят плазмен телевизор или лаптоп на половин цена. Посредник взимал заявките за размер на желания екран и когато извършителите попаднат на търсената големина или близка до нея, доставяли стоката на 50-60% от пазарната й стойност.

В някои от случаите дори давали гаранция за уредите, ако в домовете открият документацията от магазина. Това съобщиха полицаи, разследващи домовите кражби в две от най-натоварените столичните районни. Само в едно от полицейските управленията от началото на годината има около 60 жалби за задигнати телевизори, а всеки ден всеки от служителите работи средно по 3-4 преписки за кражби, пише "Монитор".

„Голяма част от т. нар. битови кражби остават неразкрити. Този проблем не съществува от вчера, а от десетилетия”, коментира преди дни заместник-министърът на вътрешните работи Йордан Грамов и подчерта, че в момента МВР предприема мерки именно срещу битовата престъпност, които съвсем скоро ще дадат резултат. Самите крадци никога не оставят следи – дори ромите сваляли чорапите си и си ги слагали на ръцете, за да не оставят отпечатъци, а заложните къщи категорично отказвали да разкрият кой им носи крадена стока, защото ще изгубят пари, ако го направят. Разпознаването е едно от малкото доказателства, които имат тежест в съда, но в повечето случаи извършителите са с маска, качулка на суичър или шапка и лицата им не се виждат добре, което допълнително затруднява доказването.

В момента точният брой на кражбите в столицата не може да се каже, тъй като не всички пострадали подават жалби в полицията. Сред жертви на взломаджиите е и семейство лекари от столичния жк „Славия”. Въпреки ужаса, изпитан при вида на разхвърляното си жилище, Галя Георгиева и съпругът й са едни от малкото, чиито ценности са били спасени. Група младежи, които пиели бира зад блока видели как
двама мъже прехвърлят от терасата на първия етаж различни предмети, а други двама съучастници ги поемат отдолу, и веднага се обадили в полицията. Само за броени минути полицаи от Шесто районно пристигнали на мястото и задържали опитната банда на Росен Човката, доведения му син, информатора Краси Игнатов, който набелязвал жертви и още един техен съучастник. Интересен факт е, че бандата била залавяна месеци преди кражбата, но извършителите били освободени и отново се захванали със стария си бизнес.

„Беше изключително неприятно, защото си заварихме всичко разхвърляно. Бяха ми задигнали парфюми, които бяха използвани. Освен това бяха разпрали табуретките и матрака явно в търсене на пари”, разказа за преживяното Галя. Когато били заловени, крадците били приготвили за изнасяне два плазмени телевизора – голям и по-малък, като щели да ги вземат заедно с гаранционните карти, които семейството си пазело. Освен тях плячката им допълвал настолен компютър, египетски статуетки, сандъче за бижута, в което имало и ключове от кола, джиесем „Самсунг”, както и златно дамско колие.

Извършителите действали по предварително подадена информация. Оказало се, че любезният съсед на семейство Георгиеви от третия етаж - Краси, който ги поздравявал с усмивка и дори подарявал играчки на малкия им син, е набелязал жилището. Мъжът направил проучване и разбрал, че жената е в провинцията, а мъжът й е нощна смяна в ИСУЛ и завел групата. Комшията дори ровел в апартамента заедно с още един от бандата. Извършителите влезли през прозорец с алуминиева дограма, който се предполага, че разбили с щанга която в последствие полицаите намерили в кола, шофирана от сестрата на информатора. Въпреки че жилището имало СОТ, алармата не се задействала. Докато тарашели апартамента бандитите вдигнали доста шум, защото опитали да местят и гардероб, но никой от съседите не проверил какво се случва, макар че един от комшиите работел във Военна полиция.

Месец преди крадците да влязат в жилището на Георгиеви бил обран апартаментът до тях на етажа. От него откраднали лаптоп и документи за имоти, като не се изключва и този удар да е по сметката на същата банда.

„Психологическата травма е неприятна много. Сега вече се оглеждам, като спре кола пред блока или видя непознати, че се въртят. Ще слагаме решетки и ще взимаме допълнителни мерки за сигурност”, разказа още потърпевшата.
Къртят серийните номера на TV-то

В някои от случаите крадците къртят планката върху телевизорите, на които им е изписан серийният номер. Това се прави с цел да не може да се докаже, че плазмата е била открадната, дори собственикът й да си пази фактурите и книжката, с които после може да докаже собствеността. Преди време полицаи открили няколко задигнати телевизора, като се наложило да бъдат разглобени и да пращат серийните номера на някои от платките, за да се идентифицира техниката.

Последвайте канала на

2456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини