Задължават полицаите да убеждават бандитите да не вършат престъпления

  • 17 септември 2013 21:30

  • 4581
  • 7
Задължават полицаите да убеждават бандитите да не вършат престъпления
©

Специален регистър на хората, настанени от служители на МВР в изтрезвител, ще водят полицаите. Текстът е записан в новия закон за МВР, който предстои да бъде приет от правителството. Проектът вчера бе разпратен за съгласуване до министерствата от вицепремиера Цветлин Йовчев.

До този момент регистрация на препилите не бе предвидена в закона. Срокът за задържане в изтрезвител остава 24 ч, а при нужда след това те се настаняват в болница. Ново задължение в борбата с престъпността се вменява на полицаите със закона. При данни за подготвяно престъпление те ще трябва да осъществяват мероприятия за разубеждаване на престъпниците, гласи нов текст в него.

За борба с престъпността полицията ще разчита на извънщатни сътрудници, които ще имат специални карти от МВР, предвижда още законът. Те обаче няма да имат полицейски правомощия и не могат да арестуват. Имената на доброволните сътрудници ще са секретни.

Те няма да получават и възнаграждение за помощта, която оказват на МВР. Полицаите имат забрана да използват физическа сила и помощни средства срещу видимо малолетни лица и бременни жени. Забрана няма да важи само при масови безредици.

Силата, която прилагат полицаите, обаче не може да надвишава заплахата срещу тях и не би трябвало да застрашава живота на хората, срещу които я прилагат. Разрешените за използване от униформените са подробно разписани. Сред тях са белезници, палки, електрошокове, кучета, коне и водни оръдия.

Полицаите ще са задължени незабавно да освободят всеки задържан от тях гражданин в момента, в който отпаднат причините за задържането, предвижда проектът на Йовчев. Всички служители на МВР ще са държавни служители с новия закон. Така би трябвало да бъдат увеличени и заплатите им. До приемането на ново разписание за парите служителите ще получават досегашните възнаграждения.

Последвайте канала на

Novini.bg
4581 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2013.10.02 | 09:53

7
Всяко ново правителство вади по някой зъб на МВР.Сега си имаме МВР без зъби, но пък е "демократично". Така ни лъжат, защото всички знаят каква е полицията в демократичните страни. На олигархията в България не й трябва силна полиция, тъкмо обратното! Новия закон потвърждава горното! Правят се безмислени козметични промени, нищо положително!

2013.10.01 | 20:29

6
За Пламен Калайджиев от Кърджали ли стававъпрос ? Най Гнусната клюкарка в София-Дианабад

2013.10.01 | 17:14

5
Kak агнето и овцата ще убедят вълка,че не трябва да ги яде?Някой има ли връзка с главния мозък?Сигурно е фен на филма за деца''Добрият вълк лупи''

2013.10.01 | 17:13

4
Полицай гали престъпник:''Ти си добро момче...Не трябва да правиш лоши неща....'''
batevale

2013.09.19 | 11:49

3
Най-добре ще ги убедят два бързи изстрела в десятката.Всякакви други "демократични" мерки само произвеждат рецидивисти.....А правораздавателната ни система отдавна е известна в Европа и света.И я хвалят ,хвалят....И политиците ни едни умни и незаменими.И любими ,любими.............................

2013.09.19 | 11:48

2
ТОЗИ ЗАКОН Е НАПИСАН ОТ ПРЕДСЕДАТИЛЯ НА Н. С. ДР. М. ММИКОВ. КАТО ГО НАТИРИМ ОТ Н. С. ДА НЯМА ПРОБЛЕМО С ОРГАНИТЕ НА РЕДА.
funding pdigpin

2013.09.18 | 11:07

1
Депутат - Деморация е,нека отворим вратите на затворите и престъпниците сами ще влязят вътре !!! Журналист задава въпрос , А тези от вътре няма ли сами да си излязат?

Добави коментар

Водещи новини