Работник намери противотанкова мина в къща за събаряне

  • 09 август 2011 10:23

  • 951
  • 0
Работник намери противотанкова мина в къща за събаряне
©

Строителни работници откриха противотанкова мина на тавана на стара къща в село Блажиево, община Бобошево, закупена от бизнесмена Любомир Люсколов и съпругата му Весела, които живеят в столицата, но корените им са от селото, съобщава в. "Струма".

Семейството закупило старата къща на починалия бивш миньор Мирчо Велков за 10 000 лева и решило на нейно място да построи модерен дом.

Противотанковата мина открил млад работник в един от ъглите на тавана на къщата. Той нямал представа, че може да избухне в ръцете му, помислил, че е желязо, взел я в ръце, но тя издимяла. Само заради шанса, че била ръждясала, не избухнала в ръцете на младежа. Ако това се бе случило, къщата заедно с работниците и съседната сграда, в която има кафене и магазин, щяха да хвръкнат във въздуха, разказаха полицаи.

75-годишната баба Николинка разказа пред репортер на "Струма", че собствениците и работниците като видели какво се случва, се сетили, че това е мина, и извикали веднага полицаи от Бобошево и Дупница. Пристигнали и сапьори, които отнесли мината извън селото и се опитали да я гръмнат, въпреки че вече била издимяла.

Бившият собственик на паянтовата къща е работил дълги години в "Мини Бобов дол". Неговият брат е бил офицер в Българската армия по време на Втората световна война. Най-вероятно противотанковата мина е била донесена от брата офицер и била скрита на тавана на къщата.

Сапьори от армията споделиха, че при по-силен земен трус има опасност мината да се самовзриви и да вдигне във въздуха и къщата, и хората, живеещи в нея.

Къщата вече е срутена до основи от работниците на бизнесмена Любомир Люсколов, който от дълги години живее в София и развива там строителен бизнес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
951 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини