Дяволският тамян се превърна в хит на наркопазара

  • 09 септември 2013 07:08

  • 6186
  • 1
Дяволският тамян се превърна в хит на наркопазара
©

Дяволският тамян е една от най-актуалните през последната година дроги на пазара в София, научи "24 часа". Предпочитаният наркотик е от групата на т. нар. дизайнерска марихуана, коментираха полицейски експерти. Тя действа много по-бързо и силно от обикновената, освен това е и на конкурентна цена.

Според медици обаче дизайнерската дрога действа много зле на мозъка и могат да бъдат получени значителни поражения. Модната трева е известна с още няколко имена - ирландски мъх, английски памук и билков тамян. Често пласьорите кръщават дрогата с различни имена, за да изглежда по-добра в очите на клиентите, но консистенцията е почти една и съща.

Пликчетата с дяволски тамян често се продават в т.нар. магазини за дизайнерска дрога, каквито има както в столицата, така и на морето.
1 г дяволски тамян струва между 30 и 60 лв. Цената му варира според продавача и клиентите. От това количество могат да бъдат направени 2-3, а и повече цигари. Всичко зависи от това какво количество от материала се навива, за да се пуши. Има хора, които го смесват и с тютюн, така могат да изкарат по-дълго време, но ефектът ще е доста по-слаб, твърдят запознати.

Дяволският тамян въщност е изсушено растение, на което листата се обработват с химически елементи. След като изсъхнат, те се стриват и сивозелената маса се пакетира, за да се пласира.

"Лошото в този вид наркотик е, че не се знае точно с какво е обработван и как ще повлияе на мозъка", коментират и полицаи. Ако дизайнерската дрога се търси от по-млади, то клиентите на традиционната марихуана са с различен социален статус и възраст. Все по-често у нас започна да се произвежда и т.нар. холандска трева, която преди бе само внос. Няма проблем обаче, когато се сдобият със семена, производителите да си посеят на наш терен и да си изкарат добра реколта. Освен това се забелязва, че те все по-мераклийски и професионално се заемат с това, допълват полицаите.

Един от последните полицейски удари срещу наркопроизводители бе на 23 август, когато в землището на село Мало Конаре, Пазарджишко, бяха открити 5 дка, засети с растението. Оранжерията бе снабдена с видеонаблюдение, вентилационна и поливна система, както и допълнително помещение за сушене на листната маса и различни манипулации.

При другия много популярен вид наркотик - амфетамините, също има модни тенденции. В момента за най-добър амфетамин наркоманите приемат т.нар. зелена ябълка. Това са зелени на цвят хапчета, които се славят с най-добро качество. Според това какво е изписано върху самото хапче, имената им също могат да варират - ако има М, се наричат мотороли, ако пък има В - батмани. За по-интересно те също могат да са в различни цветове - зелени, сини, червени. Цената на 1 г е 10-15 лв.

В момента в столицата няма изявени лидери и монополисти, наркопазарът е разбит на малки части и действа пазарният принцип, коментират полицаи.

Някои от по-големите наркобосове се озоваха в полицията след стрелбата по Златомир Иванов-Баретата през януари. Тогава в сградата на СДВР бяха привикани на разпит спряганите за нови босове на пазара за дрога - Христо Байков, Христо Ширев-Боксьора, Стефан Бонев-Сако и Милен Дарвански-Катерицата.

Последвайте канала на

Novini.bg
6186 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гражданин

2015.02.18 | 19:05

1
Значи марихуаната, която е 100% билка и доказано безвредна е забранена от закона, а всякакъв друг вид синтетична дрога е позвалена? Мога да кажа само "Поклон пред жертвите на фармацевтичното, дърводобивното и нефтено лоби!"

Добави коментар

Водещи новини