Пазаруването онлайн от нови сайтове става по-опасно

  • 06 септември 2013 07:28

  • 1361
  • 0
Пазаруването онлайн от нови сайтове става по-опасно
©

Онлайн пазаруването от нови сайтове е най-опасно, съобщиха спецове по интернет измамите. Те могат да са за стоки, за услуги, за самолетни билети, за туризъм, залагания и т.н.

Много голяма е опасността да попаднете и на фалшив сайт за продажба на билети във връзка с голямо събитие като олимпиадата например. За летните олимпийски игри в Англия специалистите по киберсигурност на Острова постоянно затваряха подобни фалшиви сайтове, но техни жертви станаха хиляди.

За да решите да платите онова, което ви харесва в такъв сайт, проверете автентичността му. Всеки истински сайт разполага с телефон и физически адрес. Потърсете името на бизнеса в търговския регистър на съответната държава или град, адреса в Google maps. Намерете потвърждение за съществуването на фирмата. Ако не намирате нищо, не рискувайте и минимално плащане, особено ако трябва да въведете номера на кредитната си карта. Можете да изгорите с малка сума, но може автоматично след плащането цялата ви карта да бъде източена. Затова, ако сте наясно, че ще ползвате кредитната си карта за онлайн разплащания, подпишете договор с банката издател да получавате SMS известяване за всяка направена транзакция. Получите ли съобщение за сума, която не сте платили, блокирайте по телефона картата и се обърнете към отдела „Оспорени транзакции” на банката.

На много сайтове най-отдолу на страницата са поставени знаците за сигурност на съответните системи за разплащане. Това е по-лесен начин за проследяване на фирмата, защото можете да проверите дали името й е регистрирано в съответната система. Ако държите плащанията да са сигурни, купувайте чрез системи за гарантирани разплащания. Чрез тях не въвеждате номер на кредитна карта, а влизате в сайт, където вече сте регистрирали номера й и написвате само парола.

Когато нов сайт е обявил, че е официален дистрибутор на известен производител, и ексклузивно предлага нов продукт, попитайте самия производител дали това е така. Наскоро китайска фирма пусна под логото на световна марка екстравагантни обувки по $120, по които младежите полудяха. Официалният производител потвърди обаче, че те не произвеждат такива обувки.

Като цяло свръхизгодните предложения са или капан за източване на карти, или става дума за фалшификати на истински марки. Преди да започнете да пазарувате онлайн, решете каква ще е политиката ви по отношение на плащанията. Ако искате да плащате всичко, което ви хване окото, направете си карта, в която превеждате пари само до размера на планираното плащане – много банки вече предлагат тази услуга. Дори да ви оберат, поне няма да затънете и в дългове.

Винаги следете каква крайна цена ще получите заедно с доставката. Самите сайтове за групова търговия обаче не носят никаква отговорност за съдържанието на предлаганата сделка.

Последвайте канала на

Novini.bg
1361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини