Зачестяват опитите за телефонни измами в Ямболско

  • 08 август 2011 17:09

  • 2290
  • 3
Зачестяват опитите за телефонни измами в Ямболско
©

За нова атака от телефонни измамници предупреждават от Областната дирекция на МВР-Ямбол. Днес в дежурната на РУ “Полиция” – Ямбол са постъпили няколко сигнала от граждани, станали обект на опит за телефонни измами, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Към момента най-често тиражираният сценарий за измами е плащане на скъпо струващо лечение на близък роднина, пострадал при пътен или друг инцидент. Непознат се обажда на телефона и се представя за медицинско лице като съобщава, че е необходимо да се проведе лечение, за което са необходими допълнителни средства.

Мнимият лекар заявява, че ако не се плати веднага, ще се наложи ампутация на крака или гърдата, след което договаря доставката на парите чрез посредник, тъй като болният е в интензивно отделение. Възможно е дори в разговора да се включва и мнимият роднина, който хлипа в слушалката и моли за помощ.

От полицията предупреждават, че гражданите могат да станат обект и на други сценарии при опита за измама по телефона.

„Измамниците се представят за различни хора и искат от вас да внесете пари за гаранция за ваш роднина, “причинил катастрофа”, да изплатите дълг на ваш починал роднина, да предадете чрез посредник пари за лечение на ваш роднина, да заредите ваучер за разговори по мобилни оператори, като продиктувате серийните им номера, да предадете пари на посредник (таксиметров шофьор), за да получите колет от чужбина.

Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си ежедневно, затова при всяко съмнително обаждане, първо се свържете с друг ваш близък, за да проверите историята.

Обърнете се към полицията на познатите ви телефони 112 или 166 за допълнителна проверка на случая. В никакъв случай не предприемайте бързи плащания и разплащане чрез трети лица, особено в други градове и населени места. Това е сигурен знак за измама”, съветват от полицията в Ямбол.

Последвайте канала на

2290 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
АБВ

2011.08.09 | 00:46

3
И за тия бесило. По друг начин не може да се оправи тая нация.
hfghfhfg

2011.08.09 | 00:46

2
който има картинки от дъвки турбо от номер 1 до 50 и е готов да се раздели с тях да пише на скайп : red.master.ff3
Потърпевш

2011.08.09 | 00:46

1
Моето семейство стана "обект на внимание" на такива ненормалници преди време ! Стресът на една възрастна жена беше неописуем ! Амбицирах се и съм на път да се добера до едни такива "артисти". Ще бъда горд ако успея............и не само аз вероятно !

Добави коментар

Водещи новини