Пожар изпепели част от местността "Иракли" (обновена + галерия)

  • 22 август 2013 15:22

  • 2990
  • 5
Пожар изпепели част от местността "Иракли" (обновена + галерия)
©

Бадемова гора и овощни дървета изгоряха при пожар в местността "Иракли". Районът около горящите дървета е отцепен с бразда, което спря разпространението на огъня. С помощта на пожарникари и доброволци пожарът е потушен за два часа. По непотвърдени данни причината за инцидента е неизгасена цигара от туристи, които са разпънали палатки в гората над река Вая.

Днес около 11:00ч Национална Асоциация „Българско Черноморие” бе информирана, че част от гората в местността Иракли гори. От огъня са изпепелени близо 150 декара с бадемови насаждения и нискостеблена растителност. Опасността да загинат хора е била огромна, както и рискът да бъде опожарена цялата гора в землищата на селата Емона и Баня. Огънят е пламнал в епицентъра на огромния незаконен къмпинг, който се простира върху частни и държавни имоти абсолютно нелегално години наред, съобщават от Национална асоциация "Българско Черноморие". (Снимки можете да видите ТУК)

Още в началото на сезона Асоциацията изпрати сигнал до МОСВ, че в района на Иракли има незаконно къмпингуващи, които палят огньове и ежедневно създават рискове от пожари. Реакцията бе светкавична и екоминистерството разпореди проверка чрез РИОСВ – Бургас за по-малко от 24 часа. Тя установи, че действително има диво къмпингуващи в защитената местност и в частни имоти. Наложен бе акт за административно нарушение. Инспекторите обаче „не успяха” да установят наличие на следи от огньове.
Тревожният сигнал подаден тогава от Национална асоциация „Българско Черноморие”, не успя да предотврати това събитие. Пожара в Иракли е факт! Пожарът е бил много бързо локализиран, благодарение на местния арендатор, местни хора, противопожарна служба и полиция. Земеделския арендатор е реагирал бързо на ситуацията, влязъл е с трактор и е изорал бразда, която да локализира огнището.
Странен и необясним е факта, че в района на диво къмпингуващите, преди и по време на пожара за продължителен период е бил забелязан автомобил на НПО „Зелени Балкани”.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2990 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.08.23 | 09:43

5
Арррггг егати изродите! Чудиха се, чудиха се как да го присвоят и да махнат екозащитата и ето каква простотия измъдриха! За трепане са, как не ги е срам, да направят подобно нещо, полудявам от яд! То бива селяния, то бива тъпотия и злоба и алчност, ама това на нищо не прилича!!! НЯМА ДА ГО ВЗЕМАТ ПЪК!...цигара, хах..как ли пък не...тия ги приказвайте на шлифера ми.
magner 67

2013.08.23 | 09:43

4
Ами нали трябва някой да го прилапа и да строи хотели. Само там засега е що годе спокойно. Пожара е на 100% умишлен, предизвикан от "случаен къмпингуващ", лапнал хубава сума за това.....Такива неща случайно на такива места не стават....това е просто "поръчение", по партийна линия.....както си беше от едно време!!!!!

2013.08.23 | 09:43

3
Пожара е Умишлен !

2013.08.23 | 09:43

2
''незаконен къмпинг съществуващ от години''????!!!!!!! КОГА ЕДИН КЪМПИНГ Е ЗАКОНЕН ,КОГАТО Е РАЗПОЛОЖЕН НА ДЪРЖАВНА ЗЕМЯ,ПИТАМ АЗ????КОГАТО ТАЗИ ЗЕМЯ СЕ ВЗЕМЕ ОТ НЯКОЙ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗАКОННО ЗА 0,20ЛВ ДЕКАРА ЛИ,А???????ДОЛНОПРОБНИ ИЗЧАДИЯ.
ЛЯП

2013.08.23 | 09:43

1
Чирвинити БУКЛУЦИ жи гу заструявът тва ИРЪКЛИ с БАРУФСКИ ХУТЕЛИ

Добави коментар

Водещи новини