Румънецът карал цистерната със 108 км/ч преди сблъсъка край Яна (обновена)

  • 20 август 2013 15:51

  • 9441
  • 17
Румънецът карал цистерната със 108 км/ч преди сблъсъка край Яна (обновена)
© Булфото

Несъобразена с пътната обстановка скорост на тежкотоварния автомобил с румънска регистрация е причина за тежката катастрофа на стария път на АМ "Хемус" вчера. Това сочат събраните до момента данни на разследващите инцидента, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В столичната полиция е задържан водачът на цистерната - 45-годишен румънски гражданин. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.343 от Наказателния кодекс. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 343, ал.4 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа.

Предварителните заключения на разследващите сочат, че румънският ТИР е навлязъл в наклона към Яна със скорост от 120 километра в час и тя се е увеличила значително по време на спускането към столицата. Около два километра преди сблъсъка шофьорът е намалил скоростта, но се е движил достатъчно бързо, за да не успее да спре и се е врязъл в автомобилите, които са били в опашката на задръстването преди края на магистралата.

"Установено е от експертна справка, че се е движил със 108 километра в час. Максимално допустимата скорост в този участък от пътя е 130, но тази скорост, която е избрал, не е съобразена с характера и интензивността на движението", съобщи Румяна Арнаудова, прокурор в СГП, пред БНТ.

Пред разследващите Мариян Билко е обяснил, че не е заспивал зад волана. Оправдал се е, че слъчевата светлина пречила на видимостта му, въпреки че по време на катастрофата слънцето е зад, а не срещу него.

"Той не е възприел, въпреки пряката си видимост и отличните данни за това, че има колона от спрели автомобили. И въпреки, че има спирачен път, оказа се тази скорост не е била съобразена", поясни Румяна Арнаудова, прокурор в СГП.

Мариян Билко е арестуван и прокуратурата иска постоянното му задържане. Румънецът няма лична карта, легитимира се само с шофьорска книжка, на която не е отбелязан постоянният му адрес. По тази причина от държавното обвинение считат, че ако не е зад решетките, Билко може да се укрие. Разследването ще проверява допълнително тахо-записа за почивките и движението на камиона преди катастрофата. Засега не е установено и количеството олио, натоварено в цистерната, както и дали тя не е била претоварена, което също може да причина за затруднение при спирането.

"Но това е обстоятелство, което ще бъде изяснявано в хода на разследването. Ще бъдат установени всички обстоятелства, които са довели до настъпване на този трагичен резултат", резюмира Румяна Арнаудова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9441 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2013.08.22 | 08:56

17
Ohh...защо политизирате този инцидент не е въпроса кой в момента управлява и дали е закъснял с откриване на някаква си отсечка, а въпроса е че ония с палките вместо да си гледат работата и да контролират/регулират движението при възникналата тапа сигурно са се криели на сянка. А от друга страна турските и румънските шофьори карат отвратително и като луди. И Тиквата и всички сегашни управляващи само гледат как да се нападат и лъскат имидж а никой не гледа как да работи за гражданите. И един от безсмислените откривания на Тиквата, ако някой не знае може да отиде да провери преди кулата каква отсечка (точно 5 км) откри същия тоя, насред нищото само и само за да пререже лентичка, която отсечка не е пусната и до ден днешен в експлоатация. Айде лайте сега ГЕРБ-та и другите абсолютно еднакви сте всички!

2013.08.22 | 08:55

15
Чета коментарите и за пореден път се убеждавам , че в тая държава е пълно с тъпи копелета и промити мозъци.На всички вас искам да кажа, че Движението по пътищата няма нищо общо с Политическата обстановка в една държава, която и да е тя.На пътя има само участници в движението, там няма политика.Лека нощ на всички!

2013.08.22 | 08:56

16
Много си прав вчета докато слушах как Бойко Борисов пополизира този инцидент и иска да направи пиар с него просто просто много много жалко от негова страна за да печели по този начин симпатизанти
ha

2013.08.21 | 09:01

12
но понякога учстниците в движението се използват от "политическата обстановка", да си измие ръцете, да кажем!

2013.08.21 | 08:59

9
ВИЖДАМ АНКЕТАТА В САИТА ВИ. ХАХАХАХАХА ПРИЛИЧА НА ОНАЯ АНКЕТА ДЕТО СИДЕРОВ ЩЕШЕ ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР. ТОГАВА АТАКЕНДЗЕРИТЕ СЕ БЯХА НАПЪНАЛИ И СПОРЕД АНКЕТАТА ТОЙ ПЕЧЕЛЕШЕ ОТ ВСЯКЪДЕ! Е СТАНА ПРЕМИЕР ХАХАХАХАХАХАХАААААА ТА ТАКА И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ИЗКАРА ПЪЛЕН МАНДАТ. С ПОДКРЕПАТА НА ТРИ ФАЙТОНА ЦИГАНИ!

2013.08.22 | 08:55

14
Колкото Боко Тиквата ще стане някога от тук нататък премиер.
Пиронков

2013.08.21 | 09:01

13
Мръсната мамалига дейба!

2013.08.21 | 09:00

11
Атакаджии, комунисти, рязани бургии - все измет!

2013.08.21 | 08:58

6
Който какво то и да напише, фактите говорят. Факт е , че министърката предпочете и не само тя а хората които са отговорни за отварянето, да почиват спокоино и да отворят участака в понеделник. Факт е че, заради на някой си решението допринесе за тази трагедия. Факт е, че роднините ще страдат заради, решението на някой - министърката. Факт е, че документа който реши съдбата на тези хора е готов от петък но нали трябва да си починат важните особи за откриването да се подготвят с късите поли през събота и неделя. Факт е, че продължаваме да гледаме тази помия която се случва в родинатани. Мерси за отделеното Ви време

2013.08.21 | 08:59

10
Това са "фактите" за Боко Тиквата, защото каквото и да се случи от сега нататък, дори и нещо хубаво да е, ще казва на бялото черно. Това е истината ДРУГАРИ от гроб.

2013.08.21 | 08:59

8
БСП - Необикновено Опасни Пенсионери

2013.08.21 | 08:59

7
бсп, бсп - три файтона сигане
Dido

2013.08.21 | 08:57

5
Като говорят, че румънският водач е виновен за катастрофата поради несъобразена скорост, да вземат и да покажат тахошайбата, там ще си покаже каква му е била скоростта, дали е в ограничението или пак това е "червена лъжа".

2013.08.21 | 08:57

4
И ИЗПЪЛЗЯХА В ЛЕТО ГОСПОДНЕ 2013 ВСИ ЧЕРВЕНИ ЧЕРВЯЦИ, А ДЪЖД НЕ БЕШЕ ВАЛЯЛ!!! И НАСТАНА ГЛАД И СМРАД НАСТАНА И ОТВРАТ МАСОВА ЩЕ НАСТАНЕ!!! И ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ МЪКИТЕ НА НАРОДА БЪЛГАРСКИ..

Добави коментар

Водещи новини