Второ денонощие гори гората край Мездра

  • 18 август 2013 15:58

  • 1040
  • 0
Второ денонощие гори гората край Мездра
©

Второ денонощие горски пожар бушува край планината Веслец - между Мездра и Роман. Обхванати са близо 100 декара полувековна борова гора.

Заради трудния терен, не може да се ползва противопожарна техника. Затова борбата със стихията се извършва на ръка от пожарникари, лесничеи и доброволци.

Пожарът е обхванал боровите гори по източния склон на връх Косматица, предаде държавната телевизия, цитирана от БГНЕС. Огънят е предизвикан от човешка небрежност, коментираха лесничеи. Най-вероятната причина за запалването е изхвърлен незагасен фас от преминаваща по шосето кола.

"Снощи до тъмница го гасихме и днес пак се е възобновил. Гората е суха, паднали са дървета и са се преплели. Не може с техника, само по края, вътре с лопати и така е. Само жива сила, сега ще дойдат колегите и влизаме", заяви Пламен Петков, Държавно горско стопанство-Мездра.

Сухите треви и нападалите в гората дървета са дали възможност за бързото разрастване на огнения фронт, затова е помогнал и бушуващият вятър.

Щетите от стихията тепърва ще се изчисляват. От лесничейството в Мездра казаха, че запалените гори са частни и от собствениците ще зависи кога и как ще бъдат отстранени пораженията.

Последвайте канала на

1040 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини