Възпитателка прикрила сигнал за колега, блудствал с дете

  • 01 август 2013 14:25

  • 2379
  • 0
Възпитателка прикрила сигнал за колега, блудствал с дете
©

Възпитателка от дома за деца, лишени от родителски грижи „Люба Тенева" в Берковица е прикрила сигнал за сексуални посегателства на свой колега към дете от институцията, съобщава "Конкурент".

Заради административното нарушение вече бившата служителка е наказана с глоба от 1 000 лева с решение на местния районен съд. Преди време възпитателката получила сигнал за сексуалното посегателство, но не уведомила за това нито отдел „Закрила на детето", нито директора на нито, нито полицията. След като директорът разбрал, че има такъв случай, алармирал в „Закрила на детето", откъдето издали наказателно постановление в размер на 1 000 лева глоба за служителката. Тя обаче обжалвала и така делото влязло в съда.

От материалите по делото става ясно, че всичко започнало на 15 ноември 2012 година, когато бившата вече служителка била на работа. Едно от децата й съобщило, че възпитател е злоупотребил сексуално с момиче от дома. Служителката извикала момичето, за да провери информацията.

„Момичето не отрекло сигнала. Нещо повече, заявило е, че се чувства неудобно от случващото се, както и че това не е изолиран случай нито по отношение на нея, нито по отношение на други деца в дома", пише в материалите по делото. Самата възпитателка пък заявила, че се разбрали с момичето ако случаят се повтори, да й съобщи, за да вземе отношение.

В съдебното решение магистратите от районния съд посочват, че наказаната служителка не взела абсолютно никакви мерки за сигнала, засягащ упражнено сексуално посегателство - не е уведомила нито една институция, не е уведомила директора на дома, не са взети и никакви мерки по отношение на детето, а именно разговор с психолог, извеждането му от тази среда и т.н.

Няколко дни след случая директорът на дома извикал същата възпитателка, за да я уведоми, че е получил сигнал от брата на момичето за посегателствата на възпитателя. Тя също заявила, че знае за това.

Според решението на съда, бившата служителка на „Люба Тенева" е санкционирана законосъобразно. Решението подлежи на обжалване пред административния съд в Монтана в 14-дневен срок.

„Ние сме длъжни да подаваме веднага сигнал, щом постъпи такава информация при нас. Независимо от това дали ни се струва основателен или неоснователен", заяви директорът на дома Севдалина Георгиева. Тя допълни, че по конкретния случай тече досъдебно производство. Самите деца пък вече са изведени от него и са в приемни семейства.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини