Жоро Инкасото обрал банката заради отмъщение срещу шефове

  • 15 юли 2013 06:19

  • 2477
  • 1
Жоро Инкасото обрал банката заради отмъщение срещу шефове
©

Георги Енев, известен като Жоро Милионера, обрал инкасов автомобил с 1,4 млн. лева, за да отмъсти на шефовете си и на банките. Това става ясно от обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Пловдив, внесен преди няколко дни в съда, пише в. Труд.

Мъжът отказва да разговаря с разследващите, но те успели да сглобят мотива за действията му по разкази на негови колеги. Делото срещу Енев е насрочено за 31 юли и 1 август. На процеса са призовани 40 свидетели и няколко вещи лица, изготвили заключения по пет експертизи. Засега не се знае дали Енев, който в продължение на година отказва да съобщи къде е открадният милион, ще даде някакви обяснения пред съда, или ще запази мълчанието си.

Тезата на обвинението за мотива му подхранва вече създадения образ на Енев на роден Робин Худ, който отмъщава на банките и шефовете си за финансовите си проблеми. И прави казуса на Жоро Милионера едно от най-интересните дела на годината.
Точното обвинение на Жоро Милионера е за длъжностно присвояване в особено големи размери - на 1 471 058 лева. "Не мога да коментирам каква ще бъде позицията му на делото", каза адвокатът Георги Кутрянски.

"Объркан съм", е единствената дума, която Жоро Милионера произнесе пред съда, когато се предаде на 5 юли миналата година доброволно, но без парите. Оттогава той е в следствения арест, не е наказван, нито пък е проявявал специални претенции.
"Енев се е възползвал от правото си да не дава обяснения, но вината му се доказва от събраните гласни и писмени доказателства", обясни прокуратурата.

Ударът на Милионера още тъне в мистерия. На 22 юни 2012 г. той отишъл на работа към 8 ч. Диспечерът го разпределил по маршрут за събиране на пари с инкасов автомобил от три банки, фирми и хипермаркет в кв. "Кючук Париж" в Пловдив. Той бил определен за шофьор и първи охранител, а колегата му Манчо Юруков - за втори. Двамата се движели с бял брониран инкасов автомобил "Фолксваген Транспортер" със софийска регистрация.

Към 13,30 ч колата се насочила към магазин на хранителна верига. По пътя Енев шофирал по булевард "Никола Вапцаров". Юруков бил в колата. Двамата си говорили, а когато минали покрай павилион за дюнери, Енев му предложил да слезе да вземе закуски и кафе. "Ето ти 20 лева. Искам да почерпя, защото скоро си продадох много изгодно опела", казал Жоро на Манчо. Колегата му се съгласил. Слязъл от колата, а Енев обещал да направи маневра, да се върне и да го качи от магазинчето.

Юруков се наредил на опашката. Тогава Милионера решил да направи удара. Спрял колата на близката ул. "Петрова нива", която е без изход към булеварда. Три дни по-рано там бил оставил личния си "Опел Кадет". Извадил деблокиращ ключ, даден му от колега на по-висока позиция във фирмата, за да си върши работата по-бързо при събиране на парите. С едно щракване вратите на касовите отделения се разблокирали.
Милионера отворил багажника на опела си и за по-малко от десет минути свалил няколко чувалчета със събраните пари от три банки и охранителната фирма. В тях имало евро, левове, долари и швейцарски франкове за общо 1 471 058 лева. Натоварил чувалите в колата и изчезнал. В бързината не успял да качи последните два плика със 7000 британски паунда и 10 хил. евро.

Манчо купил дюнерите и започнал да се оглежда за колегата си. Чакал, чакал и тръгнал да го търси. Минал край павилиона за дюнери и тръгнал по ул. "Родосто", където Енев трябвало да обърне, и онемял! Инкасо автомобилът бил изоставен с работещ двигател и отворени и празни касови помещения. "Веднага уведомих диспечера и полицията", обяснил на разследващите Манчо. Десетки служители на реда били вдигнати на крак. От Енев, превърнал се в Жоро Милионера, нямало следа. Завардени били входовете на града, а на камерите за видеонаблюдение на изхода на Пловдив в посока Родопската яка е засечен опелът с пачките.

Данните от фототехническата експертиза сочат, че колата е преминала там в 13,59 ч на 22 юни. След това Енев отбил към Околовръстното шосе и стигнал над с. Храбрино. Там изоставил личната кола, свалил чувалите с пари и изчезнал. Предполага се, че е напуснал мястото с втори автомобил, паркиран няколко дни по-рано в гората. Местните жители го забелязали. Колата на Енев е открита от полицаите часове след обира, а в нея били работните му дрехи и мобилният телефона.

Десетки служители на реда го издирваха няколко дни. Иманяри плъзнаха из планината да търсят закопаните пари, влизаха в пещери, ровеха из дънери на дървета, но не ги намериха.

На 5 юли 2012 г. Енев се предаде в прокуратурата с раница с джапанки, четка за зъби и 150 лева. Оттогава мълчи в ареста. Свидетелски показания помогнали на магистратите да стигнат до извода, че обрал колата, защото бил обиден на работодателите си.

На 15 юни 2012 година шефовете му го наказали с лишаване от месечна премия от 236 лева. Причината за санкцията била, че слязъл без позволение от служебната кола. Това е абсолютно забранено.

Енев получавал на работен час по 1,61 лв., бил на изпитателен срок от 6 месеца. Разстроил се от наказанието, защото парите не му стигали, твърдят разследващите.
Всеки месец Енев внасял 400 лева в банката заради кредит за апартамент, който купил през 2008 г. Жилището е в нова кооперация на ул. "Борис Шивачев" в кв. "Кючук Париж". То се намира близо до дома на родителите му, при които живеел от април 2011 г., когато се разделил със съпругата си.

Двамата имат дъщеричка, която живее при майка си. "Енев има апартамент в кооперацията, но никога не е живял тук", разказаха съседи. Някои от тях пък въобще не са чували за него. За да купи жилището, теглил 20 795 евро банков кредит.
Баща му Тодор, който е строител в Германия, помагал за погасяване на вноските от 400 лева месечно. За да си купи жилището, той доплатил със собствени спестявания.

Енев работил като кадрови войник в българската армия от 1999 г. до 2006 г. Ходил на две задгранични мисии в Афганистан, откъдето били и спестените пари. Като напуснал войската, се хващал на различни места на работа, но за кратко. През януари миналата година подал молба за назначение като шофьор в пловдивския клон на охранителната фирма "G4S". Одобрили го за охранител на ценни пратки.

"Парите обаче не му стигали да живее както желае. Обиден от несправедливото наказание на работодателите си, както и от продължителната липса на парични средства за живота си, Енев решил да извърши кражба от фирмата и си съставил план", твърди прокуратурата. Чрез обира искал да "накаже" и банковите институции, допълват разследващите.

Доказателства за обира са събрани и чрез две дактилоскопски експертизи, които откриват следи от Милионера в касовото помещение, по найлонова торбичка, по бутилка с минерална вода до шофьорското място, както и по арматурното табло и купето на опела, с който е избягал. Негови мирисови следи са открити в инкасо колата, според заключението на одорологична експертиза. Трите банки, чиито пари са откраднати, получили обезщетение по сключен договор с охранителната фирма.

Последвайте канала на

Novini.bg
2477 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.15 | 12:58

1
Глупавите шапкари , извън казармата нищо не могат да работят , защото ги мързи да гледат. Само в поделението са голямата работа тия прости хрантутници.

Добави коментар

Водещи новини