Майката на заклания близнак в Студентски град: Убиецът на сина ми ще лежи до 5 г!

  • 09 юли 2013 13:46

  • 9968
  • 20
Майката на заклания близнак в Студентски град: Убиецът на сина ми ще лежи до 5 г!
©

“Разследването по убийството на прекрасния ми син Марио Данчев приключи. Убиецът на Марио, Илко Радев от Добрич, е обвинен в умишлено убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 5 години. С това обвинение за сетен път се уверих, че в България се толерират убийците.”

Това ядосано заяви майката на убития миналата година студент близнак Росица Данчева. При пиянски скандал на 29 февруари м.г. в Студентски град младото момче от Перник беше намушкано смъртоносно с нож. При скандала бяха замесени още неговият близнак Мартин и общият им съквартирант Илко Радев от Добрич. В стаята бил и приятелят на перничаните Владимир Борисов. Семейството на загиналия е категорично, че именно Илко е убиецът, защото месеци наред е бил в конфликт с двамата братя и постоянно са се карали за битовизми – разпределение на леглата, готвенето в стаята и други. Във фаталната нощ двамата близнаци се прибрали от дискотека, Илко спял в стаята и нещо отключило скандал между тях.

Разследването по убийството, което разтърси столицата, продължи повече от година. Роднините на Марио дори се усъмниха, че процесът се бави умишлено, за да спадне общественият интерес към него. В крайна сметка на Радев беше повдигнато обвинение и трагичният инцидент влиза в съда. Това обаче не удовлетворява роднините на убития близнак. Майката е категорична, че иска доживотен затвор без право на замяна за убиеца на сина й.

“Нашата борба ще продължи в съда до последна инстанция, защото Илко Радев заби ножа си в гърба и в сърцето на Марио, което означава, че синът ми е бил абсолютно беззащитен и безпомощен. Убедих се, че в България няма закони и тези, които са ги направили, са ги писали в защита на своите деца”, каза още почернената родителка. И допълни: “За всички нас това е умишлено убийство от хладнокръвен убиец. Илко Радев, каквото и да реши съдът, завинаги ще бъде само и единствено убиец. А Марио остава в нашите сърца със своята доброта и всеотдайност.”

Данчева е изключително възмутена, че по време на разследването Радев е бил на свобода. Тя обаче се надява, че съдът ще бъде справедлив за отнемането на живота на един младеж. Доста остра и крайна в изказванията си е и приятелката на заклания Марио. “Няма никакво правосъдие в тази скапана държава, няма закони, няма справедливост… Просто няма такава държава като България! Доживотен затвор заслужава това нищожество, въпреки че това няма да върне моето прекрасно момче!”, споделя разстроената Елизабет Симеонова.
Момичето признава, че се е познавала с любимия си още от времето, когато са били деца. Израснали са заедно, а впоследствие са станали гаджета. Двамата дори са правили планове за бъдещето, но фатално намушкване с нож е прекъснало всичките им общи мечти.

“Бяхме заедно от деца… А сега един прекрасен човек го няма. Злобата, завистта и омразата на Илко Радев прекъснаха живота на любимия ми Марио. Ще има възмездие! Много скоро! Радев, тръпни в очакване на наказанието, което ще получиш! А моя Марио нека да почива в мир и да знае, че ще се борим докрай убиецът ти да си получи заслуженото”, добавя силно емоционалната Елизабет.

Веднага след убийството миналата година Илко Радев беше задържан. Няколко дни по-късно беше пуснат с решение на прокуратурата под парична гаранция в размер на 1000 лева. 19-годишният добричлия е обвинен за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Според така формулираното обвинение той е бил нападнат и се е отбранявал, но е прекалил. За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание до 5 години затвор.

При инцидента на косъм от смъртта се разминава другият близнак – Мартин. Той също е прободен с нож, но острието се забива в лопатката му. Родителите му смятат, че той е оцелял по чудо. “Илко се е опитал да убие и трите деца. Направил е огромна порезна рана първо на лицето на Марио, след което те са се уплашили и са се обърнали с гръб да бягат. Тогава той намушква и Мартин в лопатката. Опитва се да убие и него”, заяви Данчева.

“Постоянно чакам да прочета, че ще има наказание за Илко Радев, но уви… Всеки ден в сайтове и новини виждам как някой е наказан за далеч по-дребни престъпления като кражби, побои и т.н., където няма отнети животи! И присъдите са много години затвор и обезщетения! А за убийство хора излизат безнаказани, това не разбирам как се случва?!”, възмущава се позната на Марио. Неговите приятели масово подкрепят идеята за доживотен затвор на Илко. “Ако трябва, и до Страсбург ще стигнем, защото Марио го заслужава”, завършва почернената му майка.

Хиляди души от Добрич вече повече от година организират подкрепа в защита на Илко Радев, който е родом от добруджанския град.
Според версията на местните хора младежът не е извършителят на убийството. Той просто се е защитавал, тъй като съквартирантите му са нахлули пияни в стаята, коментират негови близки и приятели. Те го описват като неконфликтна личност, която е била принудена да действа крайно в трудна ситуация.

След инцидента ученици от Финансово-стопанската гимназия в Добрич обявиха, че ще открият банкова сметка за подпомагането на семейството на Илко. Бившите му съученици започнаха и подписка в негова подкрепа. Ръководството на училището, в което майката на Радев е преподавателка, гласува финансова помощ за семейството. Приятели на Илко направиха страница във Фейсбук, където всеки може да изрази публичната си подкрепа за него. “Всеки на негово място би се защитил, подкрепям го!”, “Майка съм – съжалявам за Марио, съчувствам на близките му, но подкрепям Илко!”, “Каквото повикало… такова се обадило… Подкрепям!” и “Подкрепям Илко като майка и като човек. Всеки има право да защити живота си, когато е нападнат, още повече в дома си” – са само част от окуражаващите коментари в интернет пространството.

Последвайте канала на

Novini.bg
9968 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
яна

2014.10.10 | 21:21

20
Няма значение каква присъда е дал съда. Това момче е отнело живот. Ще изкупува греха си в друг живот. А и в този как ли ще живее с това ? Дори и след като излезе от затвора, дали ще има покой?
saj

2014.01.14 | 00:28

19
Какво е това заглавие- заклания близнак.Сякаш той е бил нападнат, а не нападател.

2014.01.14 | 00:28

18
не, заклан - сякаш е бил нападнат с нож. както и беше. защото той е мъртъв, нали? а илко е на свобода.
реалист

2014.01.14 | 00:27

17
Аз ако бях на мястото на този Илко във въпросната вечер с ръка на сърцето си признавам, че щеше да стане нещо много страшно... Момчето не заслужава затвор.
алоу

2014.01.14 | 00:27

16
Всеки би отнел живот за да спаси своя.А тоя с мазната усмивка от снимката е виновен за всичко и много добре го знаят всички. И това Перник е толкова ненормално и заблудено кмясто дето хабер си няма от света. Прославил бил България, заклан бил...айде моля.Ако не се бяха напили с брат си никой никога нямаше да чуе за тях.Прославиха за поредън път Перник с малоумните изпълнения от там и потвърдиха, че там освен селски пръчки друго не вирее.Отишли в София уж да учат, а с голфа обикалят кръчмите да пиянстват.Илко е отишъл там да учи, ама за вас това е асоциалност и няма как да го разберете! Добре, че поне ще получи СПРАВЕДЛИВА присъда, щото никой не ви повярва на глупостите дето ги сътворихте!

2013.11.14 | 19:46

15
С обективността че си ги клал най хладнокръвно затвор до живот
...

2013.09.15 | 06:04

14
човекът спи в стаята сам, тия влизат трима посред нощ от диско. Щом не спазват режима - ги отписваме. Само единия е успял обаче да отпише.

2013.09.15 | 06:04

12
да, нека убиваме всеки, който се прибира посреднощ. това, че илко е бил в стаята далеч не означава, че е спял. също така това, че е бил трезвен не означава, че е бил трезвомислещ. промилите алкохол в кръвта не доказват нищо. нападението с нож и убийството в гръб обаче доказват доста.
raia

2013.09.15 | 06:02

7
Не е вярно,че тримата го нападат.Има записи от камерите.Убиецът напада Марти,удря го и изгонва от собствената му стая. Няма такова право УБИЕЦА защото и Марти си е вкъщи.Доживотен затвор без право на замяна за Илко Радев-УБИЕЦЪТ на прекрасния Марио!

2013.09.03 | 16:31

4
Има съмнения, че другият брат е убиецът

2013.09.15 | 06:04

13
чии са тези съмнения? твои ли, анонимни обвинителю? по-добре замълчи, защото не можеш да си представиш колко са грозни думите ти. очевидно не познаваш близнаците.
Боби

2013.09.15 | 05:36

6
Никога не е имало такива съмнения.Хладнокръвният УБИЕЦ, Илко веднага си призна пред разследващите.Доживотен затвор без право на замяна за УБИЕЦА-Илко Радев от Добрич!
fdagfda

2013.09.15 | 06:04

11
Пияни перничани... само това е достатъчно, да ви стане ясна картинката

2013.09.15 | 06:03

9
озлобен добричлия с нож в ръка.. човек, който часове след като е извършил убийство, го определя като "нищо" и казва, че е добре. достатъчно е, за да ви стане ясна картинката
FridaK

2013.09.15 | 06:03

10
Спите си посред нощ и ненадейно с ритник във вратата нахлуват трима пияни пернишки бека.Какво правите? Мисля, че отговора е ясен за всеки.Всеки би се защитил.И сега на роднините на близнаците да не обясняват моля, че Илко спял с нож под възглавницата, защото за всеки е ясно каква е била истината.Видяхме ги близнаците как търчат из общежитието по чорапи. Това си е чиста самозащита и Илко не би трябвало да лежи нито ден.

2013.09.15 | 06:03

8
ей, така добре описа ситуацията.. само дето как трите момчета имаха наранявания, а спящият, невинен илко - не? двамата близнаци наръгани с нож в гърба и третото момче с посинени очи, илко без драскотина.. това как го обясняваш
traqn

2013.09.15 | 05:35

5
vie dvete majkata i ty6tata zalivate vsqka statiq s edno i sy6to aj sprete se ve4e samo vie si vqrvate ne vijdate li

Добави коментар

Водещи новини