Крадец карък щракнат на камера докато тараши

  • 01 август 2011 07:16

  • 3937
  • 2
Крадец карък щракнат на камера докато тараши
©

В един почти куриозен случай камера снимала крадец да отмъква златни накити от магазин, а собственикът предал видеото в полицията, а тя пуснала снимки по медиите.

Дни по-късно апашът се предал с молба да го свалят от интернет, а при обиск полицаите с изненада открили в джоба му и 10 топчета марихуана, пише в 24 часа. Друг разкрит сериен апаш успял за 2 г. да извърши десетки кражби на портфейли, лаптопи и фотоапарати за над 70 000 лв. След като пуснали снимката му и го заловили се оказало, че той е заможен рентиер, който пръскал парите си за кокаин и крадял, за да шмърка.

През 2011 г. само в кв. Лозенец и центъра на София от 6 случая, в които са били разпространени снимки, са били разкрити 4. Полицаи от столичното 4-о РПУ обаче са категорични, че ще помнят до края на живота си една събота преди месеци, когато в сградата на полицията влязло младо момче.

Дни преди това в златарско ателие на ул. "Кишинев" в кв. Лозенец се вмъкнал клиент и започнал да говори с продавача. Младежът поискал да види гривна, после втора, трета. Така отвлякъл вниманието на продавача и прибрал златна гривна за над 2 хил. лева и едно бижу с малко по-ниска стойност.

Когато лъжливият клиент си отишъл, собственикът се заел да подрежда бижутата и открил липсите. Той веднага прегледал записите от камери и видял как младото момче мушка в джоба си накитите. Златарят записал кадрите на диск и отишъл веднага в районното.

"В началото за нас това изглеждаше доста несериозно. Идва някакъв търговец и казва, че клиент го е обрал пред очите му. Има много магазинери, които така оправят липси за пред данъчните и в началото си помислихме, че и този случай е такъв. Щом видяхме записа обаче, се убедихме с очите си как апашът действително краде", разказва началникът на Криминална полиция в 4-о РПУ Александър Пецов.

Веднага в сайта на МВР била пусната снимката, тиражирали я и медиите. "Още първия ден ни се обадиха доста граждани, разпознали, че човекът от снимката е 23-годишният Александър Чорбаджийски от кв. Дианабад. Пратихме хора да го търсят на адреса", разказват криминалистите. Така от съседи крадецът разбрал, че е търсен, и решил да се предаде сам. "Младежът се яви в районното една събота, като носеше точно вашия в. "24 часа" със снимката си в него и каза: Аз съм извършителят на кражбата от златарския магазин, признавам си, моля ви само да свалите снимката ми от интернет", спомня си гл. инспектор Пецов.

Според процедурата при задържането му бил направен задължителният личен обиск. Тогава полицаите с изненада разбрали, че Чорбаджийски носи в якето си 10 пакетчета с марихуана. "После ни призна, че е объркал якето, с което е искал да се яви в РПУ-то. После материалите по двата случая се отделиха и сега срещу него се води едно дело за кражба, а отделно обвинение му беше повдигато и за притежание на наркотици", разказва полицейският шеф.

В друг случай апаш се предал след кражба на дарения от факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Касата била сложена във фоайето на факултета на бул. "Джеймс Баучер". Охранителите там обаче забелязали, че от известно време, въпреки че голяма част от хората пускали банкноти, сумата в прозрачната кутия чувствително намалявала. Тогава гардовете прегледали записите и открили, че едно и също момче измъква пари оттам почти всеки ден. Тогава студенти пуснали кадри как младежът краде от даренията в сайта VBOX.

"Дни по-късно младежът дойде при нас и заяви, че признава всичко, но държеше да свалим снимката му от интернет, защото всички му се подигравали. Той мислеше, че ние сме я разпространили, а в случая бяха потърпевшите", разказва Александър Пецов. Обяснението му в полицията било, че това са лесно изкарани пари. Кахърял се единствено, че може да го гледат негови познати в интернет и да му се смеят. Той ходел във факултета на обучителни програми за младежи, които не са студенти там.

Крадецът, задигнал най-много пари и "заловен" от камера, се оказал не изгладнял апаш от кв. Люлин, а богат рентиер, живеещ на бул. Васил Левски на метри от английското посолство.

През 2010 и началото на 2011 г. София била "подпалена" от тайнствен обирджия, който успявал незабелязано да се слее с гостите на скъпи ресторанти и заведения, а после отмъквал портфейлите им. Успявал да източва пари и от банковите им карти.

За 2 г. апашът откраднал пари и вещи за над 70 000 лева. Сред потърпевшите бил първият защитник на медиците ни в Либия Владимир Шейтанов, който останал без лаптоп. Обран бил и чешкият бизнесмен Иржи Затлука по време на важна среща в хотел "Хилтън". Той "олекнал" с лаптоп, джиесем и флаш памет. Гост на елитния столичен ресторант "Къщата с часовника" се разделил с портфейла си, в който имало 100 лева и кредитни карти, от които апашът после започнал да тегли пари на банкомати.

В едно от заведенията камера успяла да улови крадеца и през пролетта на т.г. полицаи пуснали снимки в медиите. Малко след това техни колеги от други РПУ-та в София им се обадили, че го познават, защото са го задържали преди.

Така в ареста бил прибран 30-годишният Христо Христов. Той е собственик на 6 апартамента в центъра на София, които дава под наем, и като рентиер живеел нашироко. Въпреки това обаче Христо от години шмъркал кокаин и пръскал за десетина дни доходите си за 30 дни. Щом свършел парите, той го удрял на кражби. Бил арестуван доста пъти, но бързо излизал от ареста, защото имал психиатрична диагноза, обясняват от МВР.

Последвайте канала на

Novini.bg
3937 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
:@

2012.04.22 | 13:23

2
DEBA I CHERNIQ POMQR DEBA OT TIQ MI PISNA BE EIIIIII :@
bilgarin

2011.10.02 | 22:50

1
TOI E BILGAREN KOMSIA MIE

Добави коментар

Водещи новини