Попът пироман вадил нож и пистолет на жена си и децата си

  • 14 юни 2013 12:53

  • 1533
  • 0
Попът пироман вадил нож и пистолет на жена си и децата си
©

Вярвам в Бог, но в църквата и свещениците вече не вярвам, отвратена съм. Ако не го бяха хванали моя зет, дето уж е Божи служител, щеше да ни запали живи, не се съмнявам", казва 70-годишната Величка Узунова от горнооряховското с. Янтра, пише 24 часа.

Преди ден гръмна новината, че бившият съпруг на дъщеря Стефка - архиерейският наместник на Свищовската духовна околия Димитър Андонов, платил 330 лв. на наемник да драсне клечката на къщата на тъста и тъщата в селото. Огънят трябвало да бъде отмъщението на попа за това, че дъщеря им го напуснала и дръзнала да търси правата си в съда над семейното имущество. Всичко започнало през 1988 г., когато Стефка и Димитър се запознали в Земен, Петричко. Тогава семейство Узунови живеело там, а голямата им дъщеря тъкмо завършила Техникума по индустриална химия в София.

Младежът, който бил родом от Земен, а учел за поп в Черепиш, прилъгал Стефка и се оженили преди той да отиде в казармата, разказват родителите. Уговорката била, че до 50-годишнината си Димитър няма да слага расото. Заживели в къщата на родителите в с. Янтра.

"През 1990 г. се роди големият ни внук Александър. Тогава баща му беше още войник. В онова нямане осигурихме телевизор на военните му началници, за да могат да го прехвърлят в Търново, да е по-близо", разказва Величка. Същата година обаче зетят показал истинския си нрав. Един ден се нахвърлил да бие жена си, но майката влязла в спалнята на младите и се опитала да я отърве.

"Беше я затиснал на спалнята, аз го хванах през кръста да го махна, а той се обърна и ме удари. Тогава дъщеря ми викна: "Не посягай на майка, бий мене", плаче Величка. После предложили на останалия без работа Димитър място за свещеник в Свищов и той приел. Семейството заживяло в църковната къща на храм "Св. Троица", но раздорите не спирали. През 1993 г. се родило и по-малкото им момче - Радослав. Децата непрекъснато ставали свидетели на агресивния нрав на попа. През това време Стефка била като затворник - не давал да излиза, не работела.

"През 1998 г. Стефка ми звъни по телефона: "Майко, преби ме!" Само аз си знам как съм стигнала до Свищов. Отивам, а на нея устата разбита, окото - синьо. Краката бяха целите на морави белези, бил я с арматурно желязо. После заключил къщата, взел Сашко от училище и изчезнал нанякъде, а тя обикаля около църквата с Ради, който беше в детската градина. Прибрахме си ги на село", връща се в кошмарните спомени Величка. Тогава сигнализирали в полицията, а Стефка подала молба за развод в Търново. След първото дело обаче попът и адвокатът му пристигнали в Янтра. Започнали да я увещават да спре развода. Обещавали на родителите, че той ще се промени. Посъветвали я да се върне заради децата.

"Като се прибрали при него, така се напил, всичко изпочупил в църквата и започнал да звъни на различни жени: "Не ме търсете вече, жена ми се прибра", разказва тъщата. След това нещата сякаш се успокоили. Младите идвали в селото, помагали за градината. Димитър направил локално парно, купил бойлер, фреза, орял, а после отнасял произведения пипер да го продава в Свищов. Започнали да строят голяма къща там, теглили заем, а старите помогнали с парите от продадени наследствени имоти в Земен.

Отворили в сградата булчински магазин на името на съпругата. На партера имало бакалия, от която вземали наем. Стефка изкарала задочно мениджмънт във Великотърновския университет. Вече не смеела да разказва на родителите си за тормоза. Децата обаче тайно споделяли, че попът имал връзки с различни жени. Гуляел по цели нощи, а семейството чакало будно какво ще прави, като се прибере. "Радослав се беше побъркал. Чакат го нощем, а той се прибира, вади пищови, опира нож в гърлото на майка им, щом му потърси сметка. Бие наред, крещи. Детето трепереше, щом се заговореше за него", разказва Величка.

Добавя, че след всеки сериозен побой самозабравилият се свещеник купувал на Стефка златен пръстен и успявал да я умилостиви да не го напуска. Насилникът в расо дори счупил ръката на сина си Радослав. Преди 2-3 г. тийнейджърът разказал на майка си за похожденията му, а той така се разярил, че обърнал маса върху момчето и строшил китката му. По това време по-големият Александър, за да се спаси от домашното насилие, отишъл на интервю в Посолството на Великобритания и заминал в Шотландия. Той е четвърта година студент по международно право. През 2010 г. съпругата не издържала. Само с дрехите на гърба си и с Радослав се изнесла при сестра си, която е учителка в Свищов.

"Тогава започнаха атаките. Тя съди него, той нея, делят се. Беше я обвинил, че му е откраднала 20 хил. лв. от касата, вземаха отпечатъци. Разведоха се, Радослав го съди за издръжка. Определили му 70 лв., а той се обърнал и казал: "Дано с тези пари, дето ще ви ги дам, свещи да палиш на децата си", трепери баба Величка.

Бракът на Димитър и Стефка бил разтрогнат и от църквата. "Владиката знаеше какви ги върши Димитър, дъщерята ходи при него с куп документи. Той отначало не искал да я приеме, но после за седмица изпрати свидетелство за разтрогване на брака", казва Величка. След като Радослав завършил, също заминал да учи при брат си в Шотландия. Двете момчета работят там и успяват да се издържат. От края на ноември м.г. при тях е и Стефка. Тя още не може да си намери работа, но поне се спасила от непрестанния тормоз. На продължаващите дела в Свищов я представлява с пълномощно сестра Миланка.

Във вторник трябвало да е поредното гражданско производство между двамата бивши съпрузи. Щом отишла в съда обаче, сестрата научила от майката на своя ученичка там, че попът подготвял палеж за родителите и е платил на човек да го извърши. Дело нямало, защото Димитър Андонов бил арестуван. Вчера съдът го остави за за постоянно в ареста. Мярката се гледа при закрити врата, защото потърпевшите били роднини по сватовство и щели да се разгласят интимни подробности от личния живот.

Попът влезе в залата с трима защитници, след които и адвокат Димитър Марковски. Според него евентуалното поръчителство за палеж не било престъпление според Наказателния кодекс.

Последвайте канала на

Novini.bg
1533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини