Задържаха трафикант на защитени птици

  • 29 юли 2011 15:42

  • 911
  • 0
Задържаха трафикант на защитени птици
© Булфото

Той е заподозрян за търговия със защитени птици, съобщиха от пресцентъра на МВР.

50-годишен e задържан в сряда в столицата от служители на „Икономическа полиция” към Главна дирекция “Криминална полиция” (ГДКП) в столицата. Той ще отговаря за притежаване и отглеждане на защитен от закона вид хищни птици.

Същия ден е получен сигнал от РИОСВ-София, че в контейнер за смет в квартал Лозенец са открити 2 мъртви и жива птица от защитения вид голям ястреб. На място експертите на РИОСВ установили, че от кооперация близо до контейнера се чуват звуци, наподобяващи крясък на хищна птица.

Изпратен е екип на „Икономическа полиция” и разследващ полицай, които пред блока задържали 50-годишния С.Г. от София, живеещ без адресна регистрация в апартамент в кооперацията. Той е известен на МВР за контрабанда, действия на незаконен улов, включително изземване на яйца от гнезда и международна търговия със защитени от закона хищни видове птици в България и други европейски страни.

В хода на процесуално-следствени действия в апартамента е открита птица от защитен вид – сокол, по първоначални данни на експерти на РИОСВ и БАН с най-вероятен произход Русия. Намерени и иззети са също множество фалшиви сертификати за произход на хищни птици, бланки с положен неистински печат на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и фалшив печат на МОСВ.

Открито е и пълно оборудване за планинско катерене, птичи инкубатори, GPS-устройство, както и примки за улов на гълъби, с които най-вероятно са били изхранвани хищните птици.

С.Г. е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство престъпление по чл.278 Г от НК, а материалите са докладвани на Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава, назначени са експертизи.

Оцелелите птици са изпратени в Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани в град Стара Загора.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
911 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини