23 убити и 485 ранени пешеходци само за три месеца

  • 07 май 2013 20:33

  • 571
  • 0
23 убити и 485 ранени пешеходци само за три месеца
©

Само през първите три месеца на годината на пътя са загинали 23 пешеходци, а други 485 са били ранени. 17 от загиналите са на възраст над 64 години. Това сочи мрачната статистика в Световната седмица на пътната безопасност.

По този повод от сдружение "SOS - ПТП" организират кампания, чиято цел е да провокира хората към повече активност, за да се подобри пътната обстановка.

Данните са красноречиви - само 3 - 4% от инцидентите стават по вина на пешеходци. И все пак, не са рядкост пешеходците, които продължават да пресичат неправилно.

В Бургас по време на кампанията всеки може да даде съвет как градът да стане по-безопасен за пешеходците. Местните се оплакват, че са принудени да пресичат неправилно, защото на много места в града няма регламентирани места за прекосяване на шосетата, предаде БТВ.

Патрулни постове, камери за видеонаблюдение и високи глоби за шофьорите са сред другите предложения.

"В един европейски град е нормално на всяко едно кръстовище пешеходците да имат възможности за пресичане", обясни Михаил Попов от фондация "Червена пътека за Валя".

От утре в София също ще се събират мнения на граждани, а организаторите на кампанията ще чакат хората с идеи в градинката на до кръстовището на улиците "Пиротска" и "Опълченска".

Шофьорите са станали по-толерантни и в София, и в Бургас, но в повечето градове пешеходните пътеки все още не се зачитат напълно, твърдят организаторите.

Последвайте канала на

571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини