Офшорка замита следи в империята на Баретата

Финансова компания, посочена в нашумелия списък на т. нар. Офшорлийкс управлява бизнеса на Златомир Иванов – Баретата. Зад най-печелившите му дружества стои “Лаудердейл инвестмънт груп инк”, съобщава Блиц.

Фирмата е регистрирана в щата Делауеър и като управител и учредител е посочен Джеф Тиндъл. На същия адрес се намира и American Incorporators - фирма, специализирана в разкриването на офшорни компании. Именно това дружество е в списъка на “Офшорлийкс”. Освен с парите на Златомир Иванов – Баретата се занимава и с финансите на някои от най-богатите американци. На същата фирма се е доверила и Дарина, вдовицата на Илия Павлов, пише в. Шоу”.

Справка в Търговския регистър сочи, че “Лаудердейл инвестмънт груп инк” стои зад собствеността на “Голд груп”, фирмата, в която е съсредоточен почти целият бизнес на Златомир Иванов. Доскоро Баретата е управител и собственик на фирмата. Заради преследването на Комисията за установяването на имущество, придобито от престъпна дейност той прехвърля финансите си на офшорката, а като управител е вписана съпругата му Калина Иванова. В миналото през “Голд груп” минава и митническият бизнес на Златомир Иванов. Нейна дъщерна фирма е “Лабекс”, през която Баретата превърта началния си капитал. През 2009 г. той прави преструктуриране на бизнеса си и поне по документи няма нищо общо с “Лабекс”. Сега “Голд груп” е в борда на директорите на “Група Елит”, която пък държи бизнеса с игрални автомати и казина.

Доскоро в управлението на “Група Елит” рамо до рамо си партнират съпругата Калина Иванова и сестрата Меглена Иванова. Те държат дялове във фирмата заедно с едни от най-близките съратници на Баретата Марин Карагьозов и Иван Ненков. Два месеца след атентата срещу Златомир Иванов настъпва внезапна промяна в акционерното дружество. С решение на общото събрание от 25 март 2013 г. Меглена Иванова и Иван Ненков са освободени от управлението. На същия ден Калина Иванова като управител на “Голд груп”, която е едноличен собственик на “Група Елит”, сключва договор с Илия Викторов Спасов. До този момент 31-годишният мъж няма нито едно дружество на свое име. Самият той е сравнително непознат и в средите, близки до Златомир Иванов. Във веригата казина “Елит” също почти не са чували за него, твърди вестникът, като се позовава на източници, близки до Златомир Иванов.

Според тях новината за излизането на Меглена Иванова от семейния бизнес била изненадваща за всички. Досега липсва официална информация каква е причината за освобождаването. По времето, когато е свикано общото събрание, Златомир Иванов все още се лекува в “Пирогов”. Близки до Баретата твърдят, че освобождаването на Меглена е свързано с едно от обвиненията срещу него за пране на пари през фирми, търгуващи с петрол, но засега няма потвърждение на тази информация.

След като е аут от “Група Елит”, сестрата на Златомир Иванов запазва малък дял единствено през фирма “Юристик консулт”, където пък управител е бащата на Баретата Иван Иванов. 68-годишният мъж се пенсионира като миньор в родния град на сина си – Гурково. След това се захваща със строителен бизнес. Към момента бащата е управител и собственик в “Балкан път – Сливен”, която пък държи акции в местните “Пътни строежи”.

През цялото време, докато Златомир Иванов е в болница, бащата е плътно до него. Приятели на семейството го описват като изключително стабилен човек, който се ползвал с голямо уважение не само в Гурково, където живее, но и в бизнес средите. На почит е и майката Маргарита. Двамата винаги се притичвали на помощ на съгражданите си , когато имали нужда.


 

Коментари

  1. 2015.01.17 | 09:37
    ДА ГНИЕШ В АДА МЪРШО И ДРУГИТЕ КАТО ТЕБ,ИЗЧАДИЯ НА АДА.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет