Все по - малко катастрофи с пешеходци в Пловдивско

  • 25 април 2013 12:23

  • 670
  • 0
Все по - малко катастрофи с пешеходци в Пловдивско
©

Пътнотранспортните произшествия в Пловдив и областта от началото на годината с пострадали пешеходци намаляват в сравнение със същия период на 2012 година. Това сочи анализ на "Пътна полиция" представен пред журналисти от началникът й Радослав Начев, предаде БТА. 

През 2013 година са възникнали общо 222 катастрофи, като в 47 от случаите се касае за блъснати пешеходци. За периода са глобени 200 шофьори, заради отнемане на предимство на пешеходци. С 50 по-малко са наложените наказания за неправилно пресичане.

Анализът показва, че средно на година в Пловдивско загиват около 20 пешеходци, а ранените са повече от 200. В основата на предпоставките за високата аварийност с пешеходци са ниската пътна култура и недисциплинираност на много от участниците в движението, високата скорост, непознаване на рисковите фактори, опасностите от намалената и ограничена видимост, недостатъчното чувство за самосъхранение и други, обясни Начев.

С решение на Общото събрание на ООН периодът от 6 до 12 май 2013 г , е обявен за Втора международна седмица за пътна безопасност, на тема "Безопасност на пешеходците", каза Начев.

По този повод ще бъде осъществен активен контрол на най-рисковите участъци и кръстовища по спазването на правилата за пресичане от пешеходците и над водачите, отнемащи предимството им. Контролът над скоростта ще се засили с дигиталните мобилни заснемащи системи в районите на рискови пешеходни пътеки, каза още началникът на КАТ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини