Полицай контактувал с наркодилъра Турчина

  • 22 април 2013 20:04

  • 2142
  • 0
Полицай контактувал с наркодилъра Турчина
©

Антимафиоти са засекли нерегламентирани разговори между полицай от РУП-Сандански и наркодилъра от село Илинденци Румен Методиев, по прякор Турчина. Престъпният наркобос се е хвалил, че може да „нареди“ когото си пожелае, съобщава "Струма".

Двамата антимафиоти свидетелствали, че служебно им е известно след оперативен анализ на прилагането на СРС, че и служители от РУП - Сандански имали неслужебни контакти с Румен Методиев. Засечен бил телефонен разговор, в който в прав текст той казва на полицай, че ако някой попита за кражба на маркуч в село Илинденци, да знае, че той го е взел, тъй като трябвало да си полива канабиса.

Данните са изнесени в закрито заседание на дело за наркотици срещу автомонтьора Венцислав Тюфекчийски. През ноември миналата година той е оправдан от Окръжен съд - Благоевград. Трите съдийки Маргарита Коцева, Илияна Стоилова и Величка Пандева отменят присъдата на Санданския районен съд, с която той е признат за виновен за държане на половин килограм марихуана, съобщи struma.bg.

Наркотикът е открит в лекия му автомобил „Опел Вектра“ при полицейска операция на 19 февруари 2010 г. Същия ден е получен сигнал от информатор, че Тюфекчийски превозва наркотици в колата си, скрити в тайници. Веднага е сформиран екип от седем полицаи и към 18 часа автомобилът е спрян на ул. „Тодор Каблешков“. Ченгетата попитали Тюфекчийски дали държи наркотични вещества, но той отрекъл.

В присъствието на поемни лица е извършен оглед на автомобила и са открити два пакета, облепени с безцветно тиксо, които съдържали суха тревиста маса. Първият пакет е открит под стелката на предна дясна седалка, а вторият в багажника, под кората на заден ляв калник. Пакетите са измерени с електронна везна, която отчела, че единият е 330 грама, а другият 295 грама, след което са отворени и подложени на наркополеви тест, който реагирал на канабис.

Венцислав Тюфекчийски отрекъл, че пакетите са негови. Той казал, че наркотикът му бил подхвърлени, че „това е работа на Румен Турчина от село Илинденци“, с когото се познава от ученическите години, но отношенията им се влошили. Румен Методиев-Турчина е осъждан за разпространение на наркотици.

Няколко дни след полицейската операция Тюфекчийски се срещнал със служител на РЗБОП от сектор „Наркотици, контратероризъм и трафик на хора“, на когото споделил, че канабисът му е подхвърлен. Тюфекчийски разказал на антимафиота, че Румен Турчина не само е отглеждал канабис, но и извършвал кражба на канабис от ниви на други лица.

Този разговор бил потвърден от бопаджията, който е разпитан като свидетел на делото на Венцислав Тюфекчийски, след като става подсъдим за канабиса. Антимафиотът казал, че Румен Методиев-Турчина бил на разработка в службата, като случаят се работел от двама негови колеги. Те му споделили, че Турчина може да „нареди” когото си пожелае. При тях постъпвала информация, че Методиев елиминира конкуренция или лица, неудобни за него, чрез запалване на плевни, запалване на къщи, подхвърляне на наркотични вещества на адресите им.

Наркополицаят направил проучване на два случая чрез колегите си, които са участвали, и разбрал, че самите обстоятелства били действително „странни”. В хода на мероприятията за проследяване на престъпната дейност на Методиев и неговия племенник, извършвани съвместно със служба БОП - Пазарджик, били прилагани СРС-та. При подслушването е фиксиран разговор между Методиев и неговия племенник, в който той му заявил: „Виж онзи с трактора дали има някой в къщата и подготви тавана”.

От цялостното съдържание на разговора се предполагало, че ще бъде подхвърлен наркотик на определено лице, установено по конкретните данни в разговора, и това е Атанас Котев /наказателното производство в случая за намирането на чувал с марихуана в задния му двор е останало срещу неизвестен извършител/. Отделно от това и двамата служители на службата са били набедени от Методиев чрез твърдения в жалби, проверени от дирекция „Вътрешна сигурност” и Районна прокуратура - София, завършили с отказ за образуване.

На делото е разпитан свидетел, който твърди, че Турчина му предлагал пари, за да заложи канабис в автомобила на В. Тюфекчийски, защото му имал зъб за нещо. Друг свидетел също заявил пред съда съмненията си, че Турчина го е „наредил“, след като имали конфликт. В двора му били открити пакети с канабис, заради което била осъдена съпругата му, която е дългогодишен учител.

В хода на делото адвокат Иван Чолаков е поискал да бъде извършена дактилоскопна експертиза върху пакетите с цел установяване на биологична следа. Това се оказало невъзможно, тъй като опаковките били изчезнали. Извършена е обаче техническа експертиза на мобилните телефони, тъй като Тюфекчийски твърди, че в деня преди акцията Румен Методиев му се обадил по телефона да дойде да изпробва джипа му.

Тогава той оставил незаключен своя автомобил опел и затова предполага, че Турчина му е поставил пакетите, за да му отмъсти. Съдиите предполагат, че полицаите са открили веднага дрогата, тъй като информаторът им е знаел тайниците.

Няма оперативни данни, че Тюфекчийски.е отглеждал канабис. Поради липса на безспорни доказателства за вина той е оправдаван от Окръжен съд - Благоевград. ВКС обаче отменя присъдата и връща делото за ново разглеждане заради недостатъчни мотиви. Междувременно автомонтьорът се е изнесъл да работи в Германия.

Румен Турчина изтърпява двегодишна присъда в затвора.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини