Наръганата счетоводителка на следствието: Помня лицето на нападателя

  • 22 април 2013 14:43

  • 1455
  • 0
Наръганата счетоводителка на следствието: Помня лицето на нападателя
©

Ще го разпозная, ако го хванете. Това е казала пред полицията бившата счетоводителка на пловдивското следствие Златка Благоева. Тя беше намушкана в шията миналия понеделник по обед в мазето на блока, в който живее на бул. “Източен”.

Както “24 часа” писа, три дни по-рано жената е получила призовка за явяване в Софийска градска прокуратура, където се води дело за изчезнали 200 000 лева от окръжната следствена служба в Пловдив.

Парите са били от гаранции на арестанти и е трябвало да им бъдат върнати след промяна на мерките им за неотклонение, но мистериозно са се изпарили. Благоева е водила сметките на отдела в продължение на 15 г. и по тази причина тя е сред разпитваните длъжностни лица.

Опитът за убийството дни преди отиването в Софийската градска прокуратура e странно съвпадение, признават криминалистите. “Не ме карайте да се правя на врачка, не знам дали има някаква връзка между нападението и досъдебното производство за изчезналите пари. Отдавна нямам контакт с Благоева”, каза шефът на следствието Йордан Давчев. Той добави, че няма информация докъде е стигнало делото за потъналите хилядарки, тъй като с него се занимават Националната следствена служба и Софийската градска прокуратура, където е проучен голям обем документация.

Установено е, че крупната сума е изчезнала след 2004 г., когато следствието е било на самостоятелен бюджет извън прокуратурата. Практиката е била парите от гаранциите да се внасят в банка, а когато задържаният бъде осъден или му прекратят делото, човек от следствието ги изтегля и ги оставя в служебната каса. Лицето, което трябва да си ги получи обратно, показва вносна бележка и му се изплащат.

Според магистрати има и случаи, макар и редки, когато сумите не са били търсени от бившите арестанти. Част от паричните гаранции са отивали за изготвянето на различни експертизи, като са се превеждали по банков път на институцията, в която са работели вещите лица.

През периода, когато изчезнали 200-те бона, са се сменили трима директори на пловдивското следствие. Липсата е открита при финансов одит, а скандалът гръмна в медиите през януари 2011-а. Златка Благоева е излязла от системата година по-рано, когато се пенсионирала.

В понеделник икономистката отишла в мазето. Носела със себе си чанта с празни буркани. Повече от час тя подреждала избата и когато тръгнала да излиза, се засякла с непознат мъж.

“Какво правите тук?”, попитала го счетоводителката. Без да каже и дума, той
я пробол в шията на милиметри от сънната артерия. Криминалистите още не могат да кажат дали това е станало с нож, отвертка или парче стъкло. 66-годишната счетоводителка има и рана на ръката, която получила, опитвайки се да се предпази.

Сцената се е разиграла за по-малко от минута, след което нападателят мълниеносно избягал. Окървавената жена успяла да се добере до апартамента си, където бил синът Димитър. Той веднага извикал “Спешна помощ”.

Последвайте канала на

Novini.bg
1455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини