Еврокомисията: Мафията продължава да бъде най-голямата заплаха

  • 10 април 2013 14:55

  • 1197
  • 1
Еврокомисията: Мафията продължава да бъде най-голямата заплаха
©

Организираната престъпност продължава да бъде сериозно предизвикателство пред вътрешната сигурност на ЕС. Освен нея голяма заплаха представляват киберпрестъпността, трафикът на хора, разрастването на агресивния екстремизъм, изпирането на пари и корупцията.

Всички тези явления са представени в годишния доклад на европейската комисия относно изпълнението на Стратегията за вътрешна сигурност на ЕС, който бе разпространен днес. За всяка от целите на стратегията, обхващаща периода 2011-2014 г., са посочени области, на които държавите членки и агенциите на ЕС трябва да обърнат специално внимание.

„Една от най-сериозните заплахи за вътрешната ни сигурност е организираната престъпност и пагубното ѝ отражение върху европейската икономика и сигурността на европейските граждани. Преследването на парите и изземването на постъпленията от престъпна дейност, както и разбиването на организираните престъпни мрежи, продължават да бъдат основна цел на стратегията на ЕС", заяви комисарят на ЕС по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Във втория годишен доклад се отбелязва напредъкът, постигнат при борбата с организираната престъпност. Комисията предложи нови правила за по-ефективното и широко използване на конфискацията на парични средства и друго имущество, придобити от престъпна дейност.

Крачка напред е направена и относно тероризма и радикализацията. Пример за усилия за предотвратяването на терористични атаки са установените от ЕС общи правила за използването и предлагането на пазара на прекурсори за взривни вещества. Това ново законодателство на ЕС гарантира, че държавите членки имат еднаква степен на контрол върху тези химични вещества, което не позволява на терористите и лицата, занимаващи се с престъпна дейност, да се възползват от евентуални вратички в нормативната уредба.

Важна стъпка в борбата с киберпрестъпността е създаването на Европейския център за борба с киберпрестъпността към Европол в началото на 2013 г. Друга стратегическа инициатива, предприета през 2012 г., е Глобалният алианс срещу сексуалното посегателство над деца в интернет, към който първоначално се присъединиха 48 държави.

През декември 2011 г. Комисията представи законодателно предложение за Европейска система за наблюдение на границите. В началото на 2013 г. тя прие две законодателни предложения - за система за влизане/излизане и за Програма за регистрирани пътници, известни още като пакета „Интелигентни граници".

През декември 2012 г. бе представено предложение относно договореностите за прилагането на клаузата за солидарност .То ще предостави рамка за ситуации на извънредна заплаха или щети, които надхвърлят капацитета за реагиране на засегнатите държави членки.

През 2013 г. Комисията ще публикува първия доклад на ЕС за борбата с корупцията, който ще съдържа препоръки за държавите членки; ще направи предложение за директива относно наказателните санкции за изпиране на пари; ще приложи Стратегията за киберсигурност за Европейския съюз; ще подкрепя, развива и разширява Глобалния алианс срещу сексуалното посегателство над деца в интернет. Освен това тази година ЕК ще осигури пълното въвеждане в експлоатация на Шенгенската информационна система от второ поколение (ШИС II); ще осъвремени подхода на ЕС за борба с агресивния екстремизъм, като създаде европейски „инструментариум", използвайки най-добрите практики в държавите членки; ще изготви политическа инициатива за борба с незаконния трафик на огнестрелни оръжия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1197 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
666

2013.04.10 | 19:25

1
Ето ви и моя доклад за Мафията в България.Няма какво да се направи в закона си е написано ясно ДЕПУТАТСКИ ИМУНИТЕТ. Видяхте ли доклад с две думи няма нужда от цели фермани и обяснения по темата.

Добави коментар

Водещи новини