Измамници печелят хиляди от продажбата на ментета цигулки "Страдивариус"

  • 01 април 2013 20:24

  • 1371
  • 0
Измамници печелят хиляди от продажбата на ментета цигулки "Страдивариус"
©

Реплики на цигулки „Страдивариус” и копия на картини на наши художници за десетки хиляди евро обикалят аукционите в България, информира БТВ.

Само през последните два месеца МВР задържа две реплики на най-редките и ценни екземпляри в лютиерното изкуство.

В целия свят са запазени общо около 500 инструмента, произведени от Антонио Страдивари. Само три цигулки "Страдивариус" са в неизвестност. Периодично обаче в медиите излиза информация за открит „Страдивариус" у нас.

Експертизите по-късно доказват, че музикалният инструмент далеч няма качествата на оригиналите. Това обаче не пречи на измамниците да печелят стотици хиляди евро на гърба на наивни ценители на изкуството.

В дългата си кариера началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в Криминална полиция Ангел Папалезов се е сблъсквал с поне 50 цигулки претенденти за титлата „Страдивариус". Нито една от тях не се е оказала истинска.

„Единствената автентична цигулка „Страдивариус”, която в момента е в България, е на най-добрия български цигулар Минчо Минчев”, обясни Папалезов.

При акция на ГДБОП през февруари у нас беше открита подобна цигулка. Тогава ромски престъпен бос опитал да продаде "Страдивариус"-а за над 250 000 паунда. По-късно се оказа, че и този инструмент е копие на оригинала. Дни по-късно в дома на шуменец беше открит друг спорен „Страдивариус”.

И ако цигулките не се срещат всеки ден, то ментета на известни картини на български автори са залели пазара, казват разследващите. Почти във всеки по-голям град има фалшификатори на съвременно българско изобразително изкуство. Кописти фалшифицират дори Светлин Русев.

Продавачите лесно се сдобиват със сертификат и пускат ментето на пазара. До наказания рядко се стига, защото тъжители липсват. По данни на разследващите 30 на сто от съвременното изобразително изкуство е фалшификат. В годините преди кризата оборотът на сенчестия бизнес годишно е бил 15 милиона лева.

Сега незаконното производство на дубликати на културни ценности се наказва само административно. Разследващите се надяват продажбата на фалшификати скоро да бъде криминализирана.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини