Разбиха група крадци на метал от влакове

  • 15 юли 2011 14:57

  • 2047
  • 0
Разбиха група крадци на метал от влакове
© Булфото

До момента са задържани четирима от членовете й, сред които и двамата организатори.

В операцията, проведена вчера, участвали служители на отдел “Транспортна полиция” – ГДКП, Районно управление „Транспортна полиция”-Пловдив и Стара Загора. В района на междугарието Иганово-Розино те задържали единия от лидерите на групата – М.М. на 44 години от карловското с. Христо Даново, който тъкмо изхвърлял метални катоди от товарен влак в движение. М.М. е бивш служител на БДЖ, криминално проявен и осъждан за извършени кражби от товарни композиции на железниците.

В хода на проведените оперативни действия в полицейския капан попаднали още трима от групата – Г.Г. на 41 години от Златица, криминално проявен за кражби, неговият съгражданин Л.Р.-Футболиста на 36 години - също криминално проявен, и Р.И. на 26 години от Карлово. Криминалистите продължават работата по установяване и задържане на петия член на престъпната група.

По първоначални данни, петимата извършвали кражбите след като получавали конкретна информация за движението на товарните влакове и превозвания в тях товар от действащи служители на НК ЖИ и Холдинг БДЖ-ЕАД. Следвала предварителна подготовка и проучване, част от членовете на престъпната група се качвали върху вагоните и в движение изхвърляли на удобни места покрай железния път медните плочи (катоди), които са с единично тегло между 40 и 120 килограма. В същото време техните помагачи край линията товарели и извозвали металните изделия, които впоследствие били претопявани.

По предварителни данни, групата е съпричастна и към две други крупни кражби на медни катоди от влакови композиции, извършени през април и май тази година в междугарията Дунавци-Тулово и Иганово-Розино. Общата щета за БДЖ от трите престъпни посегателства възлиза на повече от 50 хиляди лева.

М.М. е задържан с прокурорска мярка до 72 часа, а останалите трима са в ареста на РУТП-Пловдив за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство в Районна прокуратура-Карлово.

Транспортна полиция продължава работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата.

Последвайте канала на

2047 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини