Росатом: ГЕРБ лъже за Белене

  • 24 януари 2013 15:16

  • 1302
  • 3
Росатом: ГЕРБ лъже за Белене
©

Руската компания "Росатом" обвини правителството на ГЕРБ, че лъже за цената на АЕЦ "Белене". Това става ясно от публикация на РИА "Новости", цитирана от Стандарт.

Построяването на атомната централа ще струва точно 6.2 млрд. евро, всякакви други цифри като 10 млрд. евро са нищо повече от спекулация, заявява пред руската медия директорът на връзки с обществеността в "Росатом" Сергей Новиков.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев заявиха, че строежът ще е над 10 млрд. евро. Те съобщиха, че са намерили кашон с документи, който посочва тази цифра. България е трябвало да даде 5 млрд. евро. Цифрите били от договор с германската компания РВЕ. Според "Росатом" обаче това са спекулации.

Цената на АЕЦ "Белене" беше ясна още през 2010 г. и тя беше 6.2 млрд. евро, тази цирфа фигурира и в редица документи, включително и в меморандум между Росатом, Fortum и Националната електрическа компания (НЕК). Този меморандум е бил подписан в присъствието на бившия енегриен министър Трайчо Трайков и генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко. Преди това пък двамата са били при Бойко Борисов, за да го информират за договора, твърди Новиков.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1302 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.06.08 | 08:36

3
Boiko zashtitava interesite na "zelenite" si priqtelcheta, za koito ima smetka te da proizvejdat tok i da pylnqt djobovete si, a ne dyrjavata.
Драгунов

2013.06.08 | 00:47

2
Не бе не,просто Росатом на са в час,просто не са предвидили комисинната на герберастите от 3,8млрд.евро.
гошо

2013.06.07 | 15:18

1
Едните са се пецкали за рублички,а другите са се пецкали за доларчета.Общото между тях е ,че се пецкат много здраво,а пък лошото е ,че накрая нас ни пецкат.

Добави коментар

Водещи новини