Румънски полицай под прикритие поръчал коката на Брендо

  • 18 януари 2013 06:47

  • 2945
  • 0
Румънски полицай под прикритие поръчал коката на Брендо
©

Румънски полицай под прикритие се внедрил в наркосредите на северната ни съседка и поръчал 50 килограма кокаин на международната банда за наркотрафик, ръководена от Евелин Банев-Брендо, разкрива "24 часа".

Така румънците успели да съберат доказателства срещу българския кокаинов крал и хората му и да заловят наркопратката през април м.г., съобщава още “24 часа”, позовавайки се на информация  от запознати с разследването.

Кокаинът за северната ни съседка бил много високо качество и бил доставен от Колумбия към Стария континент по едно от най-използваните морски трасета на Банев, сочат данни на властите в Букурещ. С доставката на 50-те кила наркотик пряко се занимавал един от най-приближените помощници на Брендо - Радослав Атанасов.

Смята се, че кокаинът бил доставен с по-голямо количество бял прах от Америка до Европа, но след това 50-те килограма за Румъния били натоварени на контейнер на кораб, който акостирал на пристанището в Констанца. Оттам дрогата е пренесена до Букурещ, където я получил полицаят под прикритие. През цялото време румънските антимафиоти контролирали доставката, като операцията е била проведена съвместно и с българските спецполицаи и американската ДЕА.

Докато кокаинът пътува към Румъния през април 2012 г., Брендо се опитва да напусне България, а в Швейцария запорират 10 млн. евро в негова банкова сметка и започват да го разследват за пране на пари от наркотрафик. Антимафиоти смятат, че българският наркобос, достигнал до най-високо ниво в международните наркомрежи, е усетил, че властите на няколко европейски държави затягат примката около него и ще го арестуват до дни. Тогава той решил да бяга от България към Испания, откъдето може доста по-безпрепятствено да потегли към Латинска Америка. Според МВР българинът е подготвял бягството си от страната и защото по делото му у нас за изпиране на 2 млн. евро оставали няколко заседания до произнасянето на присъда.

Брендо обаче е свален от самолет за Испания в края на месец април, а седмици по-късно - в средата на май м.г., Банев бе арестуван край Созопол и обвинен в Италия за трафик на 10 тона кокаин от Латинска Америка към Европа.

Според данните от съвместната операция на България и Италия “Кокаинови крале” всяка година наркоорганизацията на Брендо е изпращала 40 тона кокаин на Ботуша и в други европейски страни. По време на акцията антимафиотите от България и Италия арестуваха 30 участници в международен канал за трафик на кока. 12 от арестуваните са италианци. Сред задържаните има румънец, словенец, грузинец и 15 българи. Според службите Брендо е един от босовете на огромен канал за кока, който действа в цяла Европа от години.

Пратките пристигали от Южна Америка с кораб, където от сърцето на океана били прехвърляни в луксозни яхти.

Още десет българи, част от групировката, продължават да се издирват от Европол, пише "24 часа". Двама от обвинените в Италия помощници на Брендо са участвали и в доставката на кокаина за Румъния.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2945 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини