Арестуваха варненец, осъден в Чехия

  • 11 януари 2013 11:09

  • 829
  • 0
Арестуваха варненец, осъден в Чехия
©

Втори варненец, издирван от чешките власти заради влязла в сила тригодишна присъда за измама и фалшифициране на парични знаци от днес е в ареста. Това съобщиха от Варненския окръжен съд.

На основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районния съд в Прага, днес Варненският окръжен съд (ВОС) задържа 26-годишния Раим Рашидов, задочно осъден в Чехия за измама с фалшиви евро. Престъплението е извършено в съучастие с Владимир Якимов на 18 ноември 2010 година на бензиностанция в Прага. Според чешките власти, Владимир е поискал да се обменят 300 банкноти евро, две от които са били фалшиви, а Раим е контролирал и ръководил действията му в търговския обект. Щетата от престъплението възлиза на 6900 крони, които били удържани от заплатата на измамения служител. Варненският окръжен съд днес прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на всички изисквания на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

Съдебните власти в Чехия дават гаранция, че както Раим, така и задържаният вчера Владимир имат право на повторен процес в Прага. Въпреки че според варненския съд няма опасност Раим да извърши друго престъпление до гледане на Европейската заповед за арест по същество, то законосъобразната мярка за неотклонение спрямо него в настоящия момент е "задържане под стража". Основание за този извод се намира в обстоятелството, че от осем години Раим живее и работи в Полша и често пътува в страни от ЕС. Този факт води съда до заключението, че след като вече знае за тригодишната си присъда, може да се укрие от наказателно преследване.

Раим Рашидов ще дочака в ареста следващото заседание на друг състав на Варненския окръжен съд, който ще реши дали да го предаде на чешките съдебни власти. Това ще стане в следващите седем дни, а ако обжалва днешното определение за ареста, варненецът ще се яви на 15 януари 2013 година, от 10,00 часа пред Апелативен съд Варна.

Последвайте канала на

829 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини