Оставиха в ареста получателя на кокаиновите джетове

  • 10 януари 2013 16:42

  • 1508
  • 0
Оставиха в ареста получателя на кокаиновите джетове
©

Окръжният съд във Варна определи днес постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за Николай Сим., разследван за контрабанда на близо 13 кг кокаин, съобщиха от пресслужбата на съда.

37-годишният пловдивчанин е обвиняем по досъдебно производство на Териториално звено „Борба с организираната престъпност” във Варна след като на 26 декември миналата година, след анализ на риска е селектиран за проверка контейнер, пристигащ с кораб от Санта Лучия. При огледа на 7 януари тази година митническите служители установили, че в контейнера се намират два водни джета. В носовите части на водните съоръжения открили 12 пакета с близо 13 кг вещество, което според експертизата е кокаин.

Получателят на стоката е Николай Сим. След задържането му, пловдивчанинът е разпитван пред съдия от Варненския окръжен съд. Той е оказал пълно съдействие на разследващите, като е посочил включително лицата и фирмите, с които се е свързал, за да осигури превозването на джетовете. От събраните до настоящия момент доказателства, съдът по категоричен начин стига до обоснования извод, че Николай е съпричастен към контрабандата на кокаина. Стойността на наркотика се изчислява между 585 000 до 4 550 000 лева, а количеството му надхвърля понятието "в големи размери". Законът предвижда за това престъпление тежко наказание - от 20 до 20 години затвор.

Днес Варненския окръжен съд се съобрази и с информацията, събрана за личността на Николай, който често пътувал извън пределите на страната. Миналата година е бил в Тайланд, като има данни, че е пренасял скимиращи устройства, за да бъдат използвани там. Установена е и съпричастността на Николай към други 8 скимиращи устройства, открити на друг адрес в Пловдив. Освен тези факти, съдът преценява, че всичките 6 фирми на Николай Сим., придобити в последните години, макар и неработещи, могат да доведат разследващите и до извод за подготовка на други престъпления. Посочените факти и обстоятелства водят съда до извода, че ако е на свобода, обвиняемият може да се опита да избегне наказателно преследване или да се укрие от властите. Твърдяното от него хронично сърдечно заболяване ще бъде обект на възложена от прокуратурата съдебно-медицинска експертиза.

Ако разследваният за контрабанда на кокаин Николай Сим. обжалва днешното определение на Варненския окръжен съд, с което му бе определена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", той ще се яви пред Варненския апелативен съд на 15 януари 2013 година от 10,00 часа.

Последвайте канала на

Novini.bg
1508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини