Задържаха българин, осъден за измама в Чехия

  • 10 януари 2013 14:10

  • 1255
  • 0
Задържаха българин, осъден за измама в Чехия
©

На основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районния съд в Прага, днес Варненският окръжен съд (ВОС) задържа под стража Владимир Якимов, осъден в Чехия през лятото на миналата година за измама и фалшифициране на парични знаци, пише в. "Черно море".

Компетентните чешки власти настояват за ареста и екстрадицията на 23-годишния варненец, за да изтърпи влязла в сила 4-годишна присъда.

В края на юни 2012 г. съдебните власти в Чешката република са признали вината на българина за това, че в началото на ноември 2010 г. на бензиностанция в Прага използвал за разплащане фалшиви 100 евро и така причинил на пострадалата служителка щета в размер на 2440 крони. Няколко дни по-късно, заедно с друг нашенец, Владимир посетил отново бензиностанция в друг район на чешката столица и там поискал обмен на 2 фалшиви банкноти по 100 евро. Щетата, която нанесъл на служителя, който обменил ментетата, възлиза на 6900 крони.

Днес стана известно, че Владимир е съден задочно в Прага, без да е получил известие за воденото срещу него наказателно дело. Варненският окръжен съд прецени, че са налични всички реквизити на ЕЗА, издадена от съдебните власти на Чехия. В документа се посочва, че ако Якимов желае, ще има право на повторно разглеждане на делото в негово присъствие и с гарантирана защита. Варненският съд намира, че с оглед на предходното осъждане на Якимов за причинено ПТП, както и с обстоятелството, че той пътува често в страни от ЕС, има опасност, ако е на свобода, той да се опита да се укрие от съдебните власти.

Владимир Якимов ще остане в ареста до разглеждане на ЕЗА по същество. Той декларира днес, че желае доброволно да бъде предаден на чешките власти, но това волеизявление ще бъда разгледано през следващите седем дни от друг състав на ВОС, който ще разгледа искането за екстрадиция на варненеца по същество.

Днешното определение за ареста може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд на 15 януари от 10 часа, съобщиха от пресцентъра на ВОС.

Последвайте канала на

1255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини