Мегера захвърлил 4500 евро при бягството от трезора в Кърджали

  • 04 януари 2013 14:11

  • 4554
  • 2
Мегера захвърлил 4500 евро при бягството от трезора в Кърджали
©

4500 евро са били открити от полицаи при извършено претърсване в района на трезора, обект на грабеж тази нощ в Кърджали, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Парите са били захвърлени от извършителите.

Открити и иззети са още пистолет с патрони и маска. В непосредствена близост до трезора полицаите са намерили изоставен джип БМВ, с който са се придвижвали извършителите. В трезора са били разбити 32 касети, след като е било проникнато през необезопасен прозорец. Преди това била неутрализирана смяната, охраняваща обекта. Продължават действията на криминалисти от ОД на МВР и РУП-Кърджали по задържане и на други участници в престъпното деяние.

Задържаният за грабежа в трезор в Кърджали 37-годишен Славчо Магеров е участвал в престъпни групи с различна специализация.  Пловдивчанинът, известен с прозвището “Мегера”, е с множество криминални регистрации. Срещу него в периода 1992 - 2008 година са заведени седем заявителски материала, повечето - за грабежи и взломни кражби. Мъжът е участвал в престъпни групи с различна “специализация” - противозаконно отнемане на автомобили и грабежи на златарски ателиета, осъществени след сериозна предварителна подготовка – разузнаване на обекта, придобиване на информация за разположението на охранителни системи, каси и съдържание на пари и ценности в тях. Членовете извършвали грабежите маскирани, въоръжени най-често с пистолети.

Документирането на престъпната дейност на Славчо Магеров започва от 1992 г. с грабеж в Пловдив, за който е получил присъда лишаване от свобода за срок от една година. На 31.01.1996 г. “Мегера” е осъден на лишаване от свобода за срок от 11 години за убийство по чл. 115-118 от НК от Окръжния съд в Пловдив. На 25.10.2002 г. извършва грабеж от офис на фирма в Пловдив на 30 000 щатски долара и други вещи. За първи път е документирано, че действа в група, като членовете й използват маски и оръжие. Делото е изпратено в следствената служба, след което е спряно.

На 22.03.2007 г. извършва взломна кражба на 2 килограма златни накити от магазин в София. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 от НК. През октомври 2008 г. е постановена оправдателна присъда на първа инстанция от Софийски градски съд.

На 07.04.2007 г. прави опит за кражба от банкомат в Пловдив, след като отключва вратата, водеща към банкомата. Задържан е, образувано е бързо производство и след споразумение му е постановена присъда от 11 месеца лишаване от свобода.

На 16.03.2007 г. извършил кражба в с. Труд - взломена е входна врата на магазин, заключващото устройство на банкомата е отрязано и са отнети 60 000лв. По идентичен начин - отново в с. Труд на 29.03.2007 г. е взломена входната врата на магазин, като е отрязано заключващото устройство на банкомата, отнети са 11 465 лв. Материалите по двата случая са изпратени в прокуратурата.

На 28.10.2008 г. е извършил опит за кражба на каса от офис на фирма в София. Първоинстанционният съд (СГС) е постановил оправдателна присъда. Предстои разглеждане на втора инстанция.

През декември 2008 г. е извършен грабеж над собственичка на златарски магазин в гр. Пловдив. Отнети са дамската й чанта с ключовете от златарски магазин. На 17.01.2009 г. е последвала кражба на около 6 килограма златни накити от магазин на ул. “Отец Паисий” в Пловдив. Във връзка с образуваните по случая 2 досъдебни производства, през 2010 г. Мегера получава присъда от 6 месеца лишаване от свобода. Действията по разследването продължават и към момента.

"Надявам се, че този път представителите на съдебната система няма да постъпят по начина, по който постъпиха при опита за грабеж в трезора на ДСК преди година и половина. Когато бяха задържани десетте души, които бяха с инструменти, имаше период, в който нямаше нито едно заглушаване на СОТ на територията на София. Впоследствие мярката за неотклонение на тези лица беше променена, а след това – делото дори беше прекратено. Надявам се, че при Славчо Магеров няма да има подобен подход, защото това означава, че данъкоплатецът трябва постоянно да плаща, за да може подобни лица да си вършат престъпната дейност необезпокявани от правораздавателната система на България”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той поздрави служителите от Областна дирекция на МВР Кърджали за бързата реакция и благодари на окръжния прокурор на Кърджали, който e работил заедно с директора на ОД МВР Кърджали Валери Баранов, и на служителите от Главна дирекция „Национална полиция”.
„Групата е била многостранно специализирана и е имала доста престъпления, извършени на територията на страната, с различна конфигурация на криминално проявени лица”, добави Цветанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4554 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.01.04 | 17:45

2
Абе те не са техни,те са на хора от хизбула
BABA PENA

2013.01.04 | 17:45

1
Pitaha za BUROTO PO TRUDA . iavno ne sa me razbrali

Добави коментар

Водещи новини