Шефът на ОДМВР-Бургас: Няма как да забравим атентата в Сарафово

  • 23 декември 2012 13:40

  • 1862
  • 3
Шефът на ОДМВР-Бургас: Няма как да забравим атентата в Сарафово
©

Терористичният атентат на Бургаското летище е едно от събитията, с които директорът на Областна дирекция на МВР комисар Милен Димитров ще запомни изминаващата 2012 година.

„Безспорно събитието на годината за областна дирекция Бургас е атентата на летище Бургас. Това няма как да го забравим, а и не бива да го забравяме никога. Това е най-характерното и ярко събитие за 2012 година, но аз бих запомнил тази година и със серията убийства, които се случиха в края на лятото и началото на есента. Те се случиха в много кратки интервали. Дори на 23- ти август имаме две убийства за един ден. Това са 15 убийства с 17 жертви, включвам и последното убийство с палежа в Созопол и трите жертви. Всички те са разкрити”, посочи комисар Димитров пред "Фокус".

Според него обикновените граждани може и да не са очаквали атентата, но службите за сигурност са били подготвени за него и са работели в посока предотвратяване и недопускане на подобен случай. „За съжаление, въпреки работите на службите по целия свят, атентатите все пак се случват и въобще престъпленията се случват. По-важно е какви изводи и поуки сме извлекли от този атентат и каква е била нашата първична реакция и съответно последвалите действия по разследването.

Атентатът се случи в най-активния момент на летния сезон и нашата цялостна организация беше насочена към осигуряване на безопасността и сигурността на туристите, които традиционна посещават региона. В нашия регион имаше около три милиона туристи, като близо 2,5 милиона са преминали през летище Бургас.

Направихме и продължаваме да правим много сериозен анализ на нашата първична реакция на служителите на полицията и на всички структури, които са служби на спешно реагиране. Според мен те реагираха адекватно и овладяха първоначалната криза в рамките на 24 часа. Самият режим на работа на летището беше възстановен за това време. В следващата седмица след атентата бяха въведени по-рестриктивни мерки за сигурност и след последвал анализ и преоценка на тези мерки се върнахме почти на първоначалния режим на работа преди атентата с леки корекции, които по никакъв начин не влияеха на обичайния пътникопоток”, каза Димитров. По думите му, бургаските полицаи, българските служби и останалите звена за спешното реагиране са се справили добре и усилията им в последствие са били насочени за овладяване на последиците от атентата и осигуряване спокоен туристически сезон.

„Още в следващите дни бяха правени коментари във връзка с първоначалната реакция както полицията така и на другите служби. Имаше високи оценки от нашите чуждестранни партньори. Районът беше интензивно посещаван и в момента е така от израелски специалисти, които имат изключително богат опит при реакция в такива кризи и техните оценки бяха много високи. Последно бе проведена работна среща-семинар за обмяна на опит и добри практики с израелски специалисти, които имат дългогодишен опит и това, което те презентираха като опит и алгоритъм на действие, напълно се покрива с действията, които ние реално извършихме тогава. Тук е моментът да благодаря на всички държавни и общински структури, които реагираха и работеха много професионално като екип без никакво напрежение и в рамките на 24 часа бяха неутрализирани най-тежките последици от атентата”, каза комисар Димитров.

Последвайте канала на

1862 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
niki

2012.12.23 | 21:26

3
tova e rabota na talibanite, te imat obi4aq da se vzrivqvat sami tezi fanatici
Стефан

2012.12.23 | 18:29

2
Интересното е, че в автобуса не го е имало С. Станишев с родата!
KAYOZEROSKY

2012.12.23 | 17:10

1
DOKATO IMA 6UROBAJANACI I IBRIK4ii V SISTEMATA NA NISKI ZAPLATI OH NA VUI4O OH NA LELIYA UH NA 4i4o UBAVECA VIJ GO TI TAKA 6TE E OHRANITEL S ZAPLATA 500 lv sr stats grajdanin na republikata biv6 milicioner ili voenen sus semeistvo smiah motivaciya 0 ujas

Добави коментар

Водещи новини