Разкриха авторите на бомбените заплахи

  • 13 декември 2012 13:58

  • 1031
  • 1
Разкриха авторите на бомбените заплахи
©

Автори на злоумишлени телефонни обаждания са установени от антимафиоти в Габрово и Пазарджик и служители на СДВР, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Подателка на няколко злоумишлени сигнала за поставени взривни устройства е установена в хода на проведени оперативни действия от служители на сектора на ГДБОП в Габрово. Задържана е 18-годишната А.Й. от с. Душево, криминално проявена и регистрирана за кражба. Установено е, че за злоумишлените сигнали към тел. 112 момичето използвало чужд телефон. Последното й обаждане било за „бомба в голямата болница в гр.Севлиево“. При разследването е изяснено, че А.Й. е подавала лъжливи сигнали и на телефони за спешни повиквания на различни институции – „Пожарна безопасност и защита на населението“, Спешна помощ, Агенцията по храните и други. Телефонът и сим – картата са иззети, по случая е образувана преписка за извършено престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК. Предстои докладването на материалите по преписката на Районната прокуратура - гр. Севлиево с цел образуване на досъдебно производство.

13-годишен е подал фалшив сигнал за поставено взривно устройство в основно училище в Панагюрище, установили антимафиотите в ОДМВР-Пазарджик и криминалисти на РУП – Панагюрище. Злоумишленото обаждане било извършено вчера – детски глас прозвучал на тел. 112. Незабавно на мястото били изпратени автопатрули от местното полицейско управление, които извели учениците и извършили щателна проверка на сградата. Взривно устройство не било открито, но училището останало затворено през следващите 24 часа. В хода на проведените оперативни действия е установен авторът на анонимния сигнал - седмокласник в училището. Проведен е разговор с него от инспектор „Детска педагогическа стая”, а материалите по случая ще бъдат предадени на районната прокуратура.

Непълнолетен е установен и задържан за злонамерени анонимни телефонни обаждания от служители на СДВР. Част от обажданият 16-годишният осъществил сам, други поръчал на свой 15-годишен съученик, установили разследващите от столичното Пето РУП. По първоначални данни те са авторите на фалшив сигнал за взривно устройство на 20 ноември в 11.27 часа в столичното 51-во СОУ. Същия ден около 16.00 часа следва втори сигнал - този път за бомба в 1-во СОУ. Според събраната информация 16-годишният е автор и поръчител на други две идентични заплахи - в 7-мо СОУ на 7 декември и отново в 1-во СОУ на 12 декември. Младежът е разпитан пред инспектор от детска педагогическа стая и родител. По случаите са образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл.326 от НК. Предстои доклад на материалите в Софийска районна прокуратура. Установени са и други младежи, съпричастни към подаването на сигнали за самоделни взривни устройства, които ще бъдат призовани и разпитани в районното управление.

Действията по разследването на случаите продължават.

Последвайте канала на

1031 1

Коментари 1

Добави коментар
az

2012.12.13 | 14:47

1
hubavi sankci na roditelite za dobro vazpitanie pa neka malkite pak da zvanyat

Добави коментар

Водещи новини