В интернет продават комплект за крадци срещу 10 000 лв.

  • 26 ноември 2012 06:49

  • 4320
  • 1
В интернет продават комплект за крадци срещу 10 000 лв.
©

70-80 процента от жилищата в София се обират с помощта на куфар с инструменти, чиято цена е между 2 и 10 хиляди лева. Почти всеки крадец от среден ранг разполага с такава техника, която може да бъде поръчана съвсем свободно от десетките сайтове в интернет, показа проверка на „Монитор”.

Част от апашите, които не се доверяват на онлайн магазините, разполагат с чертежи на някои от най-използваните пособия за разбиване на врати. След като се сдобият с тях, стругар ги изработва на цени от 200 до 400 лева за бройка, обясниха специалисти.

Веднъж снабдили се с такава техника, само след седмица тренировки крадците вече знаят как да преодоляват най-разпространените касови брави. Един от поръчваните уреди, познат като „таралеж”, се използва за касовите брави. В куфарчето на крадците обаче има около 10 вида „таралежи” с различни размери.

Само този комплект струвал към 2000 лева. Понякога бандитите, след като оберат апартамент, го заключвали, преди да си тръгнат, за да може максимално късно собственикът да разбере, че е обран, и да извика полицията. Имало случаи след заключването от крадеца собственикът да не може дори с оригиналния ключ да си отвори и да вика ключар и едва след аварийното отключване да разбере, че е обран.

Заради безпроблемното снабдяване с инструменти за отключване, които често се използват и за обири, от Националния съюз на ключарите в България заедно с МВР обсъждат идеята да се криминализира носенето на такава техника без изрично разрешение и да се затегне контролът върху предлагането на ключарски услуги.

„Това може да се случи с наредба или закон”, коментира пред „Монитор” председателят на Националния съюз на ключарите Йордан Велков. Нуждата от сериозен контрол или лицензиране на ключарите се налага поради няколко причини. При една от последните акции на МВР беше арестуван майстор, който участвал в банда за обири и в същото време предлагал денонощна ключарска помощ.

Част от ключарите пък се оплакаха, че е имало случаи, когато отключват кола или апартамент на клиент, но от полицията ги бъркали с крадци и им конфискували техниката. Преди години пък част от изпечените апаши в столицата са успявали да се измъкнат от местопрестъплението, като лъжели, че са ключари.

В момента има съмнения, че част от начинаещите в кражбите са започнали да се записват на курсове за майстори, за да се научат срещу заплащане да отварят максимално бързо брави.

Последвайте канала на

Novini.bg
4320 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.23 | 17:34

1
и като отключи вратата - питбул

Добави коментар

Водещи новини