Появи се първа версия за смъртта на 35-годишния мъж в Осоговската планина

  • 01 август 2021 17:50

  • 57719
  • 1
Появи се първа версия за смъртта на 35-годишния мъж в Осоговската планина
© Булфото (архив)

35-годишен мъж почина в Осоговската планина, съобщават от ПСС към БЧК.

Инцидентът е регистриран в събота сутринта, когато група туристи открива младия мъж в безсъзнание. Веднага подават сигнал на тел. 112. За щастие в групата е имало и лекар, който се е опитал да спаси момчето, но без резултат.

Смърт в Осоговската планина

Все още не е ясна причината за смъртта. Най-вероятно той е получил инфаркт. „Вероятно момчето е искало да достигне до връх Руен. Вървяло е по този маршрут, какво точно е станало никой не знае“, коментираха от ПСС. Трупът на младия мъж е свален от планината и е закаран за аутопсия. От местната планинска спасителна служба съветват туристите да не предприемат преходи сами в планината, както и да съобразят метеорологичната обстановка към момента на тръгването. 

Междувременно от ПСС – Сандански също са участвали в спасителна акция. През системата 112 в 13.00 часа е подаден сигнал за 23-годишно момиче с травма на крака, което се намирало в района между хижа Синаница и Синанишкапорта. В акцията са участвали 11 планински спасители от отряда в град Сандански.

„При достигане на пострадалата бе установено, че тя е с травма на глезена и не може да ходи самостоятелно. След имобилизация на глезена пострадалата туристка е транспортирана със специализиран транспорт на ръце по трудния терен от хижа Синаница към Кресна. Около 23 чака акцията приключи успешно, обявиха от ПСС – Сандански за "Монитор".

Червен код за опасни жеги за 8 области утре

Предвид очакваните гръмотевични бури и градушки в страната през следващите няколко дни, ПСС при БЧК публикува и няколко съвета:

* Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.

* Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Заемете следната позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани, и дръжте краката си събрани.

* Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети – те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

* Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

* При градушка незабавно потърсете подслон. Големите ледени късове могат да Ви причинят травми и наранявания.

Филип Епитропов
57719 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.01 | 20:21

1
Не са имали 3-та доза затова. Всеки с 3-та доза става безсмъртен

Добави коментар

Водещи новини