Защо и за кого не е удобно машинното гласуване?

  • 01 октомври 2024 12:09

  • 265
  • 1
Защо и за кого не е удобно машинното гласуване?
© Булфото архив

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни, когато се гласуваше в 60 държави. 

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 141

Събирането на заявления е индикатор на интереса, каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на Централната избирателна комисия.

Данните до този момент сочат спад с 30% спрямо предходните избори, а спрямо по-предходните спадът е с още 20 и няколко процента, обясни той. По думите му, "намалява драстично интересът към изборите", с уговорката, че се разчита на т. нар. "автоматични секции", които се разкриват независимо от заявленията за гласуване.

Легитимността на една власт зависи и от това колко души гласуват, коментира Стефан Манов в предаването "Преди всички". 

"Вървим към витринна демокрация. Демокрация, в която гласуват 25 или 27%, не е функциониращ, жизнен организъм", изрази мнение той.

"Машинното гласуване се случваше добре. Защо има толкова спънки пред него? Защото то не е удобно. Обратно на това, което ще чуете от експерти – че технологията няма значение, не, технологията има значение", подчерта Манов.

Той напомни, че когато има само машинен вот, няма възможност гласоподавателят да извади телефона си и да заснеме своя вот, а също, че все още няма категорично решение на ЦИК за параваните за хартиеното гласуване, така че да се вижда горната част на тялото на избирателя и да не е възможно той да използва телефона си за последващо "доказване" на вота.

По въпроса с машините за гласуване, тяхното съхранение и монопола на "Сиела" Манов изтъкна, че този въпрос е "илюстрация на това кое ЦИК не успява да направи", защото "дефицитите във функционирането на ЦИК са трайни".  

Весислава Танчева, специалистът по комуникации: 8-ите избори са сигурни

"Две години кой създаде звеното за управление на машинното гласуване (заложено през 2022 г. – бел. ред.)? ЦИК продължава да наема на граждански договор двама експерти от БАН. В Изборния кодекс е записано, че ЦИК координира процесите и ги контролира. Хайде да го направи! Не може да викаш като онова овчарче за вълка, а в същото време да не правиш необходимото, разписано в ИК."

"В Изборния кодекс е залегнало и друго изискване – да има публична процедура по извадкова проверка на машините, вече инсталирани, след като са готови за изпращане по секции. Да сте видели някъде да има такова нещо? Всичко се прави за отбиване на номера, показно."

Напоследък ЦИК "съвсем безпардонно" не обсъжда нищо в зала, а провежда т.нар. работни заседания, без камера и звук, отбеляза още той.

"Превръщаме се в параванна демокрация. Нов принос на ЦИК към теориите на политолозите какво значи параванна прозрачност."

Манов отправи критики и за липсата на обучително звено към ЦИК – "училище за избори", чието създаване е било предвидено още преди 8 години.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
265 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.01 | 12:20

1
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини